Świeżo wyciskane soki pozwolą nam na dostarczenie organizmowi więcej różnorodnych warzyw,owoców,ziół,traw,kiełków.Nie którzy nie jadają w ogóle warzyw czy owoców, a większość z nas je na okrągło te same warzywa,robimy te same zupy,sałatki itp. Nie wspominając o dzieciach,które przykładowo z zup wybierają pietruszkę ,seler a nawet marchewki,żeby tylko ich nie zjeść.W sokach można "przemycić" nawet te warzywa których nie lubią.Dodane w niewielkich ilościach w soku, będą nie mal nie wyczuwalne, a tym bardziej nie widoczne dla oka. "Akademia Witalności" Ja dziś postanowiłam zrobić sok z dodatkiem pysznego surowego buraka. Buraki są skarbnicą witamin,najlepiej je jeść w naturalnej postaci,dlatego warto zaopatrzyć się w sokowirówkę,tym bardziej jak masz dzieci ;) Sok z buraka jest przepyszny,choć surowy ma specyficzny smak,dlatego Ja mieszam go z marchwią i jabłkiem,wtedy jest naprawdę godny w smaku ;)
Buraki zawierają potas,wapń,żelazo,magnez,mangan,kobalt,witaminy A,C i B1,ponadto występuje w nich kwas foliowy-200g buraka pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania.Buraki są zasadotwórcze ,odkwaszają organizm.Picie soku z buraka obniża ciśnienie krwi i ma zbawienny wpływ na serce.Powinni ograniczyć diabetycy,powodują szybki wzrost poziomu cukry we krwi,nie są też wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową i reumatyzm,ponieważ zawierają sporo szczawianów.Kto może niech się delektuję samym zdrowiem ;) Przeprowadzono badania na mężczyznach w wieku 19-38 lat podając im 500ml codziennie,soku z buraka,druga grupa otrzymała sok z czarnej porzeczki.Gdy przystąpili do testów na rowerach stacjonarnych,stwierdzono,że panowie którzy pili sok porzeczkowy jeździli średnio 16% krócej,niż ci co pili sok z buraka.Grupa burakowa miała również niższe tętno spoczynkowe,a ciśnienie krwi pozostawało w granicach normy. Do boju!! ;)
Składniki:
marchew,
buraki,
jabłka,
Marchew, jabłko i buraki przepuszczamy przez sokowirówkę i delektujmy się pożywnym i zdrowym sokiem.
SMACZNEGO I DO DNA ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz