Jest to przepis na podstawowe ciasto na chrupiące ciasteczka.Robiłam ich już mnóstwo.Tym razem postanowiłam dodać pokruszona gorzką czekoladę,lubię dodawać do nich różne składniki i w ten sposób urozmaicać ich smak :)
Składniki:
125g masła,
100g cukru trzcinowego,
1 jajko,
100g mąki,
25g płatków owsianych,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
50g gorzkiej czekolady,
Wykonanie:
Wyjmij masło z lodówki 15 minut przed przystąpieniem do pracy,aby nieco zmiękło.Wrzuć masło do miski razem z cukrem i mieszaj drewniana łyżką,aż otrzymasz gęsta masę. Do drugiej miski wbij jajko i rozbełtaj je widelcem,nastepnie dodaj do masła z cukrem i wymieszaj. Przesiej mąkę,dodaj płatki owsiane,proszek i sól,po czym wymieszaj,aby uzyskać gładkie ciasto.Następnie posiekaj grubo czekoladę,dodaj do ciasta,wymieszaj.Za pomocą łyżki przełóż mieszaninę na folie spożywczą i uformuj wałek.Ciasto włóż do zamrażarki na ok 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 190C. Wyjmij schłodzone ciasto z zamrażarki i pokrój w centymetrowe plastry. Ułóż je na nie przywierających blachach do pieczenia,zostawiając odpowiednia odległość między nimi,urosną podczas pieczenia. Umieść blachy w połowie wysokości rozgrzanego piekarnika i piez ciasteczka 8-10 minut,aż biegi nabiorą złotobrązowego odcienia. Pozwól by nieco przestygły i stały sie chrupiące.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz