Kruche ciasto wypełnione budyniowym nadzieniem z wiśniami. Niestety wiśnie są mrożone, ale i tak są smaczne.
Gdy jest sezon, możemy dodać dowolne owoce: jagody,borówki,truskawki,maliny itp.
Na szczęście lato tuż tuż ;)
Składniki:
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy,
2 szklanki mleka,
250g dobrego masła,
5 łyżek cukru (jeśli budyń jest bez cukru),
2 łyżki mąki pszennej,
Wiśnie lub inne owoce,
Kruche ciasto:
300g mąki,
150g masła,
50 g cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki smietany,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
Wykonanie:
Masa budyniowa:W 3/4 szklanki mleka ,mieszamy budyń wraz z mąką. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy gęsty budyń,cały czas mieszając.Garnek zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostudzenia. Gdy budyń będzie chłodny, dodajemy po łyżce miękkiego masła i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.
Kruche ciasto: Masło siekamy z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.Dodajemy proszek do pieczenia,śmietanę i jaja .Wszystko razem zagniatamy,nie za długo,kruche ciasto tego nie lubi. Odstawiamy w zawiniętą w folie spożywczą do lodówki na ok 1h. Po tym czasie,smarujemy masłem tartaletki i posypujemy bułka tartą,nadmiar bułki usuwamy.Wylepiamy przygotowanym ciastem,nakłuwamy widelcem,żeby ciasto za bardzo nie wyrosło. Pieczemy do zrumienienia w 180C.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem budyniowy, możemy łyżeczką,albo rękawem cukierniczym, i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Jakie ładne te tartaletki! : )
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł. *.*