W taką pogodę jak dziś,nie pozostaje nam nic innego, jak rozkoszować się czymś słodkim.Za oknem silny wiatr,chmury i deszcz.Postanowiłam zrobić szybki i pyszny deser. Tartaletki upiekłam wczoraj wieczorem,dziś tylko napełniłam je bita śmietaną połączoną z serkiem mascarpone,a niektóre musem orzechowym,który można kupić w każdym sklepie.Udekorowane zostały truskawkami i zmielonymi orzechami laskowymi ;)
Składniki:
Kruche ciasto na 9 foremek:
300g mąki,
150g masła,
50g cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany 18%,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem z serka mascarpone:
200g schłodzonej śmietanki kremówki,
150g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego,
sok z połowy cytryny,
dodatkowo:
truskawki,
krem orzechowy,
mielone orzechy laskowe,
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką ,cukrem pudrem,aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia,śmietanę i wbić żółtka.Zagnieść i włożyć do lodówki na min 1h. Foremki wysmarować odrobina masła,wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować i wylepić foremki. Po nakłuwać widelcem i piec w 190C ,aż się zrumienią.
Krem z serka mascarpone: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dwoma cukrami. Serek mascarpone mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy jeszcze chwile do połączenia się składników. Gotowym kremem wypełniamy tartaletki i podajemy z truskawkami.
Druga wersja z musem orzechowym: Tartaletki wypełniamy musem , na środek dodajemy troszkę bitej śmietany i posypujemy zmielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz