Te wspaniałe rurki są troszkę czasochłonne, ale warto je zrobić,wyglądają cudownie i tak samo smakują ;) Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa.
Składniki:
Na ciasto:
500g mąki,
250g dobrego masła,
1 szklanka śmietany 18%,
1 cukier waniliowy,
szczypta soli,
Krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy,
500ml mleka,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
250g masła,
Wykonanie:
Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki zawinięte w folię spożywczą na 30 minut.Po tym czasie,podzielić na kawałki i jak najcieniej rozwałkować. Pokroić na cienkie ( szer. ok 1,5cm) paseczki i owijać nimi foremki do rurek. Piec na złoty kolor ok 15 minut w temp 210C. Gdy rurki są gotowe od razu ściągamy je z foremek i studzimy.
Krem budyniowy: Z 500ml mleka odlać pół szklanki i wymieszać w niej budyń,cukier i mąkę. Resztę mleka zagotować. Gdy mleko się zagotowało, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy parę minut,aż powstanie gęsta masa. Ściągamy z ognia i studzimy. Po tym czasie gdy budyń jest letni,wrzucamy 250g masła i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Gdy wszystko nam się schłodziło,możemy nadziewać rurki kremem za pomocą szprycy. Gotowe rurki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.
Smacznego!!!
I to są rurki :) A nie z ciasta francuskiego ;) Takich jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię, bo foremki mam i czekają w kolejce do użycia :)
OdpowiedzUsuńo rozpusta! kradnę
OdpowiedzUsuńAusgezichnet Rohr!
OdpowiedzUsuń