piątek, 21 marca 2014

Cukier lawendowy

Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha.  Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Wyciągi z lawendy mają działanie ogólnie uspakajające. Co więcej napar z kwiatów pomaga zwiększyć łaknienie – przydatne, gdy mamy w domu niejadka.
Cukier lawendowy idealnie nadaję się do deserów ,wypieków,naleśników i innych słodkich potraw.

Składniki:
1 łyżeczka suszonej lawendy,
szklanka cukru ,w tym 1/3 szklanki cukru pudru, 


Wykonanie:
W moździerzu ścieramy lawendę z dwoma łyżkami cukru kryształu.Wymieszaj z pozostałym cukrem i przesyp do słoiczka. Pamiętaj żeby nie dawać więcej lawendy ,ma mocny zapach.




Udanych Wypieków!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz