Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała
wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego oraz
hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej. Wyciągi z lawendy mają
działanie ogólnie uspakajające. Co więcej napar z kwiatów pomaga
zwiększyć łaknienie – przydatne, gdy mamy w domu niejadka.
Cukier lawendowy idealnie nadaję się do deserów ,wypieków,naleśników i innych słodkich potraw.
Składniki:
1 łyżeczka suszonej lawendy,
szklanka cukru ,w tym 1/3 szklanki cukru pudru,
Wykonanie:
W moździerzu ścieramy lawendę z dwoma łyżkami cukru kryształu.Wymieszaj z pozostałym cukrem i przesyp do słoiczka. Pamiętaj żeby nie dawać więcej lawendy ,ma mocny zapach.
Udanych Wypieków!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz