niedziela, 30 marca 2014

Pikantna karkówka z gnocchi

Przy tak pięknej pogodzie zrobiliśmy sobie małą wyprawę rowerową po okolicach. Przyjechaliśmy głodni,na szczęście karkówka już była przygotowana w rękawie do pieczenia. Oczywiście podałam ją z moimi ulubionymi Gnocchi i warzywami.

Składniki:
50dag karkówki,
chili grys,
papryka wędzona,
sól,
pieprz bałkański,
4 liście curry,

Gnocchi:
333g ziemniaków,
100g mąki pszennej,
sól,pieprz,
1 żółtko,

dodatkowo:
brokuł,
fasola,
kolendra,
oliwa,
bazylia,


Wykonanie:
Karkówkę przyprawiamy,wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 1h40min.
Gnocchi: Ziemniaki gotujemy w mundurkach,ugotowane obieramy ze skórki ,przeciskamy przez praskę dodajemy mąkę ,sól, pieprz, jajko i zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie dzielimy,robimy ruloniki i tniemy na małe kopytka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Fasolę i brokuł również gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany brokuł przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy zmiażdżoną w mioździerzu kolendrę i bazylię,chwilę smażymy. Gdy wszystko będzie gotowe ,przekładamy na talerz i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz