środa, 19 marca 2014

Chicken & Chips

Trochę kalorycznie,ale kto by się tym przejmował,raz się żyję ;) Od tygodnia chodzą za mną domowe frytki z kurczakiem w cieście naleśnikowym, smażonym na głębokim oleju.
 Takie grzeszki kocham. 
Ulubione danie dzieci, więc uważajcie :P Jest przepyszne. ;)

Składniki na 2 porcje:

Na ciasto do filetów:
szklanka mleka,
szklanka mąki,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,

dodatkowo:
filet podwójny,
8 średnich ziemniaków,
jogurt naturalny,
 łyżeczka majonezu,
czosnek,
świeża bazylia,
zioła prowansalskie,
sól ziołowa,
olej,


Wykonanie:
Przygotowanie frytek:Ziemniaki obieramy,kroimy w grube paski. Kładziemy na ręcznik kuchenny i osuszamy.Smażymy w głębokim oleju,na złoty kolor.Gotowe frytki odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru oleju.
 Przygotowanie ciasta:Mleko ,mąkę,sól,pieprz i proszek do pieczenia, mieszamy razem na gęste ciasto naleśnikowe. Filety kroimy na grube kawałki, solimy,zanurzamy kawałki mięsa w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim ,dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia z każdej strony. 
Przygotowanie sosu: Jogurt mieszamy z majonezem, z drobno posiekanym czosnkiem ,świeżą bazylia i ziołami prowansalskimi.Doprawiamy do smaku solą ziołową. Dobrze, jeśli sos schłodzi się troszkę w lodówce,jest smaczniejszy :) 
Filety i frytki podawać od razu po usmażeniu razem z sosem.Frytki solimy solą ziołową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz