wtorek, 18 marca 2014

Spaghetti Carbonara (with Eggs and Bacon)

Jest to przepis bardzo znanej potrawy.Większość ludzi robi to błędnie,albo dodają mleka,albo śmietany.Ten przepis jest prawdziwy.Carbonara pochodzi z regionu Rzymu.Podobno danie to było popularne wśród pracowników węgla kamiennego w regionie Lazio,którzy sprzedawali węgiel Rzymianom.Carbon to po włosku węgiel. Od tego czasu został on przyjęty przez Rzymian i jest znany na całym świecie.

Składniki na 2 porcje:
230g spaghetti,
25 g boczku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 jajka,
50g parmezanu,
świeżo zmielony pieprz,sól morska,

 
 Wykonanie:
Ugotuj makaron, w dużym garnku z osoloną woda,al dente.
W międzyczasie rozgrzej olej na patelni i smaż boczek,wcześniej pokrojony w bardzo drobną kostkę,aż będzie chrupiący. Jajka roztrzep ze startym na małych oczkach parmezanem,pieprzem i szczypta soli.


Kiedy makaron jest gotowy,dodaj go do boczku ,wymieszaj żeby się połączyły i odstaw,niech lekko ostygnie patelnia,nie chcemy jajecznicy ;)
Po tym czasie dodaj jajka do makaronu ,wszystko razem dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

 
 Buon Appetito!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz