czwartek, 13 marca 2014

Babeczki Tiramisu

Przepis ten znalazłam na stronie Kwestia Smaku - stronka godna polecenia,można tam znaleźć dosłownie wszystko ;). Są to pyszne biszkoptowe babeczki, nasączone mocną gorzką kawą i Amaretto, a na wierzchu pokryte są kremem mascarpone i posypane kakao. Polecam ,szybko się je robi, a efekt jest cudowny :)

Składniki:

Babeczki biszkoptowe:
3 jajka,
1/2 szklanka cukru,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki maki ziemniaczanej,
2 łyżki kakao,

Nasączenie:
2/3 szklanki:
- 1/3 szklanki mocnej kawy,
- 1/3 szklanki amaretto,

Krem mascarpone:
4 żółtka,
3 łyżki cukru,
250g serka mascarpone,
gorzkie kakao do oprószenia,


Wykonanie:
Babeczki biszkoptowe: Nagrzewamy piekarnik do 170C. Białka ubijamy przez 2 minuty,aż się spienią, dodajemy po 1 łyżce cukru,cały czas miksując.Ubijać jeszcze chwilę ,aż będą błyszczące.Wciąż ubijając dodajemy żółtka,ekstrakt waniliowy(jeśli używamy) oraz mąki..


Miksujemy krótko,aż składniki się dobrze połączą na małych obrotach. Połowę masy wyłożyć do papilotek,zapełniając je do połowy,posypać kakao i wyłożyć resztę ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut do suchego patyczka. Po tym czasie nasączyć i pokryć kremem.


Krem mascarpone: W małym garnku nalewamy wodę i zagotowujemy,odstawiamy z ognia.Na garnku zamieszczamy miseczkę z żółtkami,uważając żeby nie dotykała wody. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy przez 5-8 minut ,aż cukier się rozpuści,masa się ociepli i stanie się jasna i puszysta.


Wówczas zdjąć miskę z pary,odstawić i ubijać jeszcze przez 2-5 minut. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone (10 sekund). Dodać żółtka i zmiksować krótko na małych obrotach do połączenia się składników.Krem wyłożyć na nasączone babeczki i wstawić do lodówki na 4h lub więcej.Można posypać kakao i podawać

.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz