wtorek, 25 marca 2014

Homemade Hamburger

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na hamburgera. Nie odmawiam go sobie. Fast food w wersji "home made", może być bardzo wartościowym posiłkiem,mamy wtedy pewność co jemy, i z jakiego mięsa zostanie przygotowany i że nie jest smażony na głębokim tłuszczu,tylko grillowany na paru kroplach dobrej oliwy.Do tego swój domowy sos,(ketchup schowajcie do lodówki),warzywa i pyszna świeża chrupiąca bułka. 

Składniki:

Na hamburgery:
700g mięsa wołowego lub wieprzowego(wybór należy do was),
2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
sól morska,
pieprz,
zioła prowansalskie,
żółtko(niekoniecznie),

Dodatkowo:
pomidor,
ogórek,
czerwona cebula,
sałata,
4 bułki do hamburgerów,

Sos:
4 łyżeczki majonezu,
2 łyżeczki musztardy,
1 mała cebula(niekoniecznie),


  Wykonanie:
Na początku przygotujmy sos: Majonez mieszamy z musztardą ,cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mieszanki majonezowo-musztardowej (cebula nie jest konieczna,kiedyś robiłam bez,jest równie pyszny w hamburgerze). Sos odstawiamy do lodówki ,niech się schłodzi.
Mięso: Mieszamy z papryką wędzoną,pieprzem,solą(jeśli jest to wołowina to solimy po usmażeniu),ziołami prowansalskimi,żółtkiem(jeśli używasz). Wszystko dokładnie mieszamy razem i formujemy cztery dosyć duże kulki. Na patelni rozgrzewamy oliwę,każdą kulkę spłaszczamy na cienkie placki,muszą mieć większą średnicę jak bułki,przy smażeniu się trochę skurczą. Smażymy z obu stron na patelni grillowej po 4 minuty,przyciskając je drewnianą łyżką.
Bułki:Przekrawamy na pół,rumienimy z obu stron na patelni,lub tak jak Ja ,chwile podpiekamy na tosterze,ściągamy gdy jest lekko chrupiąca. Bułkę smarujemy sosem,układamy na niej sałatę,mięso,pomidora,ogórka,cebulę i na wierzchu dodajemy jeszcze trochę sosu.Gotowe.


Smacznego!!!

4 komentarze: