Potrawa ta pochodzi z Włoch. Danie podawane jest na gorąco.Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu . Farsz stanowią (tak jak w moim przypadku) warstwy sosu pomidorowego z mięsem,beszamelem,serem,szpinakiem i świeżą bazylią,układane na przemian.Następnie jest zapiekany. Płaty dostępne są w sklepach w postaci dużych, prostokątnych płatów makaronowych. Ja tym razem zrobiłam je samodzielnie. Nic nie cieszy tak,jak własnoręcznie zrobiony makaron. Uwierzcie to wkręca ;)
Składniki:
Na płaty makaronowe:
300 g mąki,
100g semoliny,
szczypta soli,
3 jaja,
Szpinak drobny jeśli używasz
Szpinak drobny jeśli używasz
Sos pomidorowy z mięsem:
1 kartonik sosu pomidorowy,
Puszka pomidorow krojonych
Puszka pomidorow krojonych
70 dag mięsa mielonego,
2 ząbki czosnki,
pół papryczki chili,
sól,pieprz ,
oliwa z oliwek,
słodka papryka,
5 pomidorków koktajlowych,
dodatkowo:
szpinak lub rukola
świeże listki bazylii,
ser żółty,
bazylia suszona,
Sos beszamelowy:
7 łyżek masła,
mąka,
mleko,
sól,pieprz,
świeżo starta gałka muszkatałowa
świeżo starta gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Ciasto na płaty makaronowe: Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli i jaja.Zagniatamy przez dobre kilka minut,na gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy,żeby odpoczęło.
Przez ten czas przygotujmy mięso z sosem: Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i papryczki chili.Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy słodka papryka,solą i pieprzem,dodajemy pomidory i sos pomidorowy ,wszystko chwilę smażymy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy cienkie prostokątne płaty,lub tak jak ja ,pomagamy sobie maszynką do makaronu.Pocięte płaty chwilę gotujemy,dosłownie chwilę w zagotowanej wodzie z solą i odrobiną oliwy ,następnie układamy w wysmarowanym naczyniu.
Na płaty wykładamy przygotowany sos pomidorowy z mięsem,i znowu podgotowane płaty makaronowe.Na przemian.
Teraz nakładamy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w garnku,dodajemy mąkę,chwilę smażymy, nie za długo,żeby się nie spaliła i dolewamy mleka( u mnie wszystko na oko), konsystencja ma być gładka i nie gęsta ,musi się dobrze rozsmarowywać.Gdy beszamel jest już nałożony na płatach, kładziemy na niego szpinak, listki bazylii i znowu kolejną warstwę płatów makaronowych. I to samo,mięso z sosem, teraz można posypać żółtym serem,płaty makaronowe,beszamel ze szpinakiem i bazylią i ostatnia warstwa płatów.
Na koniec polewamy wszystko sosem pomidorowym z kartonika lub sosem beszamelowym posypujemy solą,suszoną bazylią, można również poukładać plasterki pomidora na wierzch i delikatnie posypujemy całość serem.
Pieczemy w piekarniku,pod przykryciem, w 190C przez 35 minut,po tym czasie ściągamy przykrywkę i podpiekamy jeszcze przez 5 minut.
Ciepłą lasagne podajemy udekorowaną listkami bazylii.
Buon Appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz