Nie było mnie 2 dni a to wszystko przez Dzień Kobiet :P Musiałam trochę odpocząć po babskim wieczorze,który uważam za bardzoooo udany ;) Ale wieczorem naszła mnie ochota na strudel z jabłkami. Robi się go błyskawicznie, jeśli posiadacie gotowe ciasto francuskie :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
3 duże jabłka,
rodzynki szlachetne,
sok z cytryny,
łyżeczka cukru waniliowego,
cynamon,
Wykonanie:
Blaszke smarujemy odrobiną masła i kładziemy papier do pieczenia. Ciasto francuskie lepiej od razu położyć na blaszce, bo później może być problem z przeniesieniem. Jabłka kroimy w dużą kostkę,mieszamy z wcześniej namoczonymi rodzynkami,polewamy sokiem z połowy cytryny,dodajemy cukier waniliowy i cynamon, wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane jabłka nakładamy na środek ciasta,boki ciasta kroimy na paseczki i zawijamy strudel na przemian.Gotowy smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w 190C, aż ciasto się zrumieni.
Smacznego!
Wygląda wspaniale - na pewno zrobię :) Kocham jabłka!!!
OdpowiedzUsuń