poniedziałek, 17 lutego 2014

White Cob

Jeśli jesteś początkującym piekarzem,możesz użyć tego przepisu.
Bardzo prosty chleb na drożdżach,choć powiem wam,że na zakwasie smakuje o niebo lepiej i jest zdrowszy,a wyhodowanie swojego zakwasu nie jest takie trudne. Napiszę o tym w następnym poście ;). Na początek  zajmijmy się chlebkiem na drożdżach :)

Składniki:
500g mąki chlebowej,
10g soli,
10g drożdży instant,świeżych ok 25g
30 g miękkiego masła,
320ml zimnej wody,
oliwa z oliwek do ugniatania,


  Wykonanie:
Przesiej mąke do dużej miski,wsyp sól i drożdże.Dodaj masło i 3/4 wody i ugniataj delikatnie palcami.Powoli dodawaj więcej wody,aż wszystko zostanie dobrze połączone.Skrop ciasto delikatnie odrobiną oliwy z oliwek i ugniataj 5-10 minut im dłużej tym lepiej,aż uzyskasz gładkie ciasto.Przełóż ciasto do miski na oliw,przykryj czysta ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2-3h ,musi podwoić objętość.
Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia.Po tym czasie wyjmij ciasto z miski uformuj bochenek,delikatnie obracając go i podwijając od spodu.Uformowany połóż na blaszce i dostaw jeszcze na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponacinaj go delikatnie ostrym nożem. Piekarnik rozgrzej do230C i piec przez 30 minut,aż skórka będzie zrumieniona i chrupiąca.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz