W truflach jest coś wyjątkowego. Właściwie nie
wymagają zbyt dużo pracy, ani pieczenia, ale jeśli użyjemy wyobraźni i
ulubionych składników, to efekty są zaskakujące!Aksamitna konsystencja, głęboki brązowy kolor, odurzający aromat i smak,
który przywołuje na myśl najszczęśliwsze chwile w życiu… I jak tu nie
kochać czekolady?
Składniki:
300 g gorzkiej czekolady
170ml śmietanki 30%
duża łyżka masła
kakao,wiórki kokosowe,zmielone orzechy,cukier puder do obtoczenia
Wykonanie:
Śmietankę razem z masłem podgrzewamy w rondelku,ale nie zagotowujemy.
Czekoladę drobno siekamy do miseczki,wlewamy do niej podgrzana śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wymieszaj,przestudź i włóż masę do lodówki na 3-4 godziny żeby zastygła.
Z masy małą łyżeczką formuj kulki.
Delikatnie obtocz je w kakao,cukrze pudrze,wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach laskowych.
Następnie wstaw je z powrotem do lodówki na 4 h żeby zastygły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz