niedziela, 2 lutego 2014

Gulasz wołowy z groszkiem

Podaję proporcję dla 6 osób ;) 
Gulasz jest przepyszny, pożywny i bardzo prosty :)
Przy moich nogach, cały czas czuwał mały przesłodki pomocnik, którego przedstawię wam na końcu posta :)

Składniki:
50dag wołowiny z rostbefu,
duża cebula,
25dag pieczarek,
1/2 szklanki wody,
szklanka soku pomidorowego,
puszka zielonego groszku,
mąka krupczatka zmieszana z pieprzem i papryką słodką,
sól morska,
smalec i olej (pół na pół)
zielenina


Wykonanie:
Pokrojone w kostkę mięso, obsypujemy mąka z przyprawami i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu,rumieniąc ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,zasmażamy razem przez 5 minut.
   
Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone pieczarki,podlewamy sokiem pomidorowym,dodajemy odsączony groszek i, gdy trzeba,całość doprawiamy do smaku. Gdy pozostałe składniki gulaszu będą miękkie,rozkładamy porcje na talerz lub do kokilek.Podajemy z kaszą ,ogórkiem kiszonym (nie koniecznie) i obficie posypujemy zieleniną.

Smacznego!

A poniżej przedstawiam wam mojego wiernego pomocnika,który jest smakoszem i z daleka wyczuję wołowinę :)

WŁADEK

  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz