Jajka na miękko to jedno z najlepszych dań na świecie.Bez względu,czy wolisz jajka na miękko czy na twardo,ich ugotowanie - tak aby miały odpowiednią konsystencję jest bardzo łatwe; wystarczy dostosować czas gotowania. Warto zapamiętać pewna sztuczkę:jeżeli wsypiesz do wody szczyptę soli,pomoże to uchronić jajka przed pęknięciem.
W zależności od tego,jakie jajka lubisz,ugotuj je odpowiednio.
Podaję czasy dla dużych jaj:
- na miękko - 5 minut
- na półtwardo - 7,5 minuty
- na twardo - 10 minut
Smacznego!
aaa to ja zdradzę tajemnicę. jak sprawdzić czy jajko jest świeżutkie? sposób jest banalny. wkładamy jajko do wody i tonie. tak tonie. jeśli pływa to znaczy że nie jest prosto od kurki. ponieważ ścianki jajka są porowate i z upływem dni i tygodni jest w nim coraz mniej płynu. w jego miejsce gromadzi się powietrze a przez to jajko zaczyna pływać.
OdpowiedzUsuńa to przy okazji jak zrobić idealne jajka na miękko według Hestona Bluementhala. Należy włożyć jajka do jak najmniejszego garnka, zalać zimną wodą tak, aby przykryła jajka. Następnie przykrywamy garnek i włączamy palnik na najmocniejszy ogień. Gdy zagotuje się woda, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 6 minut. Wyjmujemy jajka z garnka, schładzamy zimną wodą aby zatrzymać gotowanie. Idealne.
OdpowiedzUsuńtak tak wiemy, jak będą u mnie w którymś poście frytki, to poprosimy o opisanie nam co zrobić, żeby frytki wyszły idealnie ;) wiem ,że trwa to 2 h :P
Usuń