wtorek, 18 lutego 2014

Chleb pszenno-razowy na zakwasie

Pyszny,zdrowy i bardzo prosty chleb na zakwasie.Jedynym problemem jest zakwas, którego trzeba samodzielnie zrobić i trwa to do tygodnia.Przepis na to cudo jest na moim blogu,w etykietach Chleb. Wierzę,że dacie radę ;)

Zaczyn:
650ml letniej wody,
1/2 szklanki aktywnego zakwasy żytniego,
500 g pszennej mąki razowej,

Ciasto właściwe:
cały zaczyn,
400g mąki pszennej razowej typ 1850,
200g mąki pszennej,
25 g soli,


Przygotowanie:
Wieczór przed wypiekiem,mieszamy zaczyn:mąkę,wodę i zakwas.Mieszamy w dużej misce,a rano będziemy w nim wyrabiać ciasto.Miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc.Pamiętajmy,żeby nie narażać go na przeciągi ,bo nie będzie pracował.
Rano zaczyn powinien mieć spienioną powierzchnię.Dodajemy mąkę i sól.Ciasto będzie dość luźne możemy go wyrabiać mikserem z hakami.Przykrywamy i odstawiamy na 4 h.Co godzinę napowietrzajmy ciasto,  trzeba uderzyć w nie pięścią,a potem wyrabiać mała chwilę rękami. Po 4h dzielimy na 2 części.Chleb możemy piec w keksówkach,tylko lekko je oprószmy przed włożeniem ciasta, mąką.Formy przykrywamy jeszcze ściereczka i odstawiamy jeszcze na 2h.Piekarnik nagrzewamy do 250C.W tej temperaturze pieczemy przez 10minut,następnie zmniejszamy do 220C i pieczemy pół godziny.
Przepis pochodzi z Biblii Smaków.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz