Składniki na 1 pizze:
250 g mąki pszennej,
5g soli,
5g świeżych drożdży,
163ml letniej wody,
Nadzienie:
papryka czerwona,
pieczarki,
żółty ser,
sos pomidorowy,
rukola,
prosciutto,
suszona bazylia,
Sos do pizzy:
ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
natka pietruszki,
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy sól.Drożdże mieszamy z letnią wodą,aż się rozpuszczą i powoli wlewamy do mąki,delikatnie wyrabiając. Robimy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto 8 minut i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Paprykę kroimy na cienkie paski,pieczarki w cienkie plasterki,cebulę w piórka,ser ścieramy na dużych oczkach.
Na sos: czosnek drobno siekamy,pietruszkę również,przekładamy do małego naczynia zalewamy odrobiną oliwy z oliwek i odstawiamy ,żeby sos się przegryzł.
Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie rozciągamy dłońmi. Blaszkę delikatnie oliwimy,kładziemy na nią ciasto.Polewamy sosem pomidorowym(nie za dużo),kładziemy starty ser,pieczarki,paprykę,cebulę odrobinę prosciutto,posypujemy bazylią i pieczemy 13 minut w 220C.
Pizze podajemy ze świeżą rukolą i prosciutto.Polaną sosem czosnkowym z oliwy i pietruszki.Posypaną gruboziarnista solą morską.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz