Przekąska,która pochodzi z Włoch,jest prosta i przepyszna.Istnieje wiele wariantów tego dania, ale najczęściej podawana jest z pomidorami i bazylią(ja zastępie ją świeżym tymiankiem,którego wręcz ubóstwiam).2 lutego każdego roku w Spello ,odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.
Składniki:
Świeże pieczywo(u mnie bagietka)
2-3pomidory,
oliwa z oliwek,
czosnek,
tymianek
sól,pieprz,
jak ktoś lubi może dodać jeszcze salami,żółty ser,rukole,niektóre Bruschetty właśnie w ten sposób zjadłam ;)
Wykonanie:
Jeśli ktoś Bruschetty robi w tosterze, to po upieczeniu grzanek, nacieramy je czosnkiem, polewamy oliwą z oliwek nakładamy pomidory, pokrojone wcześniej w kostkę, doprawione sola i pieprzem i posiekanym tymiankiem.
A jeśli ktoś robi w piekarniku,to na pokrojone grzanki nakładamy czosnek,wcześniej wyciśnięty i wymieszany z odrobina oliwy z oliwek ,ser,salami(jeśli go używasz) i pieczemy w 220C przez 10 minut, następnie nakładamy na grzanki pomidory ,wcześniej doprawione sola,pieprzem i tymiankiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz