Uwielbiam curry,kardamon i kurczaka,za kaszą nie przepadam,ale dużo czytałam na temat kaszy jaglanej i o jej właściwościach, więc postanowiłam dziś przyrządzić na obiad właśnie tą kaszę.Powiem wam,że miałam obawy,kasze jęczmienną i gryczaną jem zawsze jednym zębem. ;) Jak było z jaglaną? Zdziwiłam się,bo dobrze przyprawiona i ugotowana ,jest wyśmienita,i od razu dodaje ją do swojego menu.
Tym bardziej ,że jest to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz.
Ma mało skrobi ,za to dużo przyswajalnego białka.Wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy B,B1,B2,B6,żelaza,miedzi.Nie zawiera glutenu,ma właściwości antywirusowe.Ma zbawienny wpływ na włosy,skórę,paznokcie,posiada duże ilości witaminy E i lecytyny. SAMO ZDROWIE!
Składniki:
2 filety z kurczaka,
6 pieczarek,
por,
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
mleczko kokosowe,
parę ziarenek kardamonu,
curry,
pieprz bałkański,
sól morska,
chili,
papryka słodka,
Wykonanie:
Kasze jaglana prażymy na suchej patelni,następnie przelewamy gorącą wodą i odcedzamy.Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 2-1/2 szklankami wody, solimy, dodajemy ugniecione w moździerzu ziarna kardamonu dosłownie odrobina i gotujemy 15-20minut ,aż kasza wchłonie całą wodę,nie mieszamy to bardzo ważne.Po 15 minutach dodajemy do kaszy 3-4 łyżki mleczka kokosowego i chwile gotujemy.
Mięso kroimy na cienkie paseczki ,przyprawiamy pieprzem bałkańskim,chili,sola morską, papryką słodką i obficie posypujemy curry.Smażymy na oliwie z oliwek z odrobina masła,dodajmy pieczarki pokrojone w plasterki i por w paseczki.Chwilę zasmażamy,następnie dodajemy 2 łyżki mleczka kokosowego i odrobinę kardamonu.Całość chwilę dusimy.
Na głęboki talerz wykładamy kasze,mięso posypujemy zieleniną i gotowe.
Smacznego!
Dodaj,bo nie wszyscy wiedza, ze kardamon ma bardzo intensywny smak i aromat i trzeba uważać z ilością.
OdpowiedzUsuń