czwartek, 27 lutego 2014

Oponki serowe

Postanowiłam  na Tłusty Czwartek zrobić oponki serowe ,które przypominają mi dzieciństwo.Pamiętam jak mama je robiła jak byłam mała,ten zapach i smak pamiętam do dziś. Bardzo szybki, smaczny i prosty przepis,który pochodzi ze strony Domowe Wypieki.

Składniki:
500g sera półtłustego
500g mąki,
100 g cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
4 żółtka,
lekko kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki spirytusu,
250ml śmietany 18%,

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia,
mały kieliszek spirytusu ( dodać do zimnego oleju)
cukier puder d posypania,


Wykonanie:
Ser przecisnąć przez praskę,mąkę wsyp na blat dodaj ser,żółtka,sodę,spirytus i śmietanę.
Zagnieć ciasto.Gotowe oprósz mąką i rozwałkuj na 1 cm grubość.


Z ciasta wykrawaj szklanką kółka ,a w środku wykrój małe kółko kieliszkiem.Małe kulki po wycięciu ze środka,można zagnieść i zrobić oponki lub po prostu usmażyć małe pączuszki.


Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron.
Oponki układaj na ręcznikach papierowych, aby ociekł nadmiar tłuszczu.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są świeże zaraz po upieczeniu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz