Daleko do ideału, wygląda jak wygląda :D ,ale się starałam :P
Sobotnio - Niedzielne łasuchowanie, uważam za udane. My szczęśliwi, Koty również (uwielbiają bitą śmietanę) ;)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
dodatkowo:
700ml śmietanki kremówki 36%
4 śmietan-fix
truskawki
gorzka czekolada
cukier puder
sok z 1 cytryny
2 łyżki wódki
nie cała szklanka wody
sok z 1 cytryny
2 łyżki wódki
nie cała szklanka wody
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, porcjami dodajemy cukier.Dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Oby dwie mąki wymieszać i dodawać porcjami do masy, najlepiej drewnianą łyżką i delikatnie mieszamy,żeby składniki się połączyły.
Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenie ,ale tylko dno, boków tortownicy nie smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170C przez ok 45 minut , do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z piekarnika i rzucamy go z 60cm na podłogę i z powrotem wkładamy do piekarnika, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, cukier puder mieszamy z śmietan-fixami i dodajemy porcjami, cały czas ubijając,aż masa stanie się sztywna.
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Sok z cytryny mieszamy z wodą i wódką.
Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu układamy i nasączamy go ponczem cytrynowym.
Nakładamy porcję masy śmietanowej. Wyrównujemy. Nakładamy ćwiartki truskawek. Na to kładziemy drugi blat. Nasączamy go ponczem. Wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy. Nożykiem ścieramy obficie gorzką czekoladę. Na to kładziemy 3 blat.Nasączamy ponczem. Wykładamy resztę masy śmietanowej i wyrównujemy wierzch i boki. Dekorujemy truskawkami i posypujemy gorzką czekoladą. Schłodzić.Gotowe :P
Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenie ,ale tylko dno, boków tortownicy nie smarujemy masłem. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170C przez ok 45 minut , do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy biszkopt z piekarnika i rzucamy go z 60cm na podłogę i z powrotem wkładamy do piekarnika, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Biszkopt dzielimy na 3 blaty.
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, cukier puder mieszamy z śmietan-fixami i dodajemy porcjami, cały czas ubijając,aż masa stanie się sztywna.
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Sok z cytryny mieszamy z wodą i wódką.
Składanie:
Pierwszy blat biszkoptu układamy i nasączamy go ponczem cytrynowym.
Nakładamy porcję masy śmietanowej. Wyrównujemy. Nakładamy ćwiartki truskawek. Na to kładziemy drugi blat. Nasączamy go ponczem. Wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy. Nożykiem ścieramy obficie gorzką czekoladę. Na to kładziemy 3 blat.Nasączamy ponczem. Wykładamy resztę masy śmietanowej i wyrównujemy wierzch i boki. Dekorujemy truskawkami i posypujemy gorzką czekoladą. Schłodzić.Gotowe :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz