W kuchni stosuję się wiele gatunków ziół,a każdy z regionów świata ma swoje wypróbowane pozycje przyprawowe. W Polsce największa popularnością cieszą się bazylia, majeranek i cząber. Oczywiście nie brakuje ich w mojej kuchni,ale tym razem użyłam rozmarynu i tymianku. Zioła są stosowane w kuchni przede wszystkim po to ,by poprawić smak i jakość przyrządzonych potraw. Dzięki ziołom ,mięsa zyskują kruchość,a podczas obróbki nie tracą soczystości.Zapach i smak gotowego dania zyskuje na wyrazistości i tworzą apetyczną całość.
Rozmaryn w starożytności i czasach późniejszych symbolizował miłość.,przyjaźń oraz wierność,dlatego dodawano go do kwiatów i wianków ślubnych. W dawnej Polsce wytwarzano z niego syrop i wino oraz używano w celach leczniczych.Obecnie rozmaryn stosuje się w przy niedomaganiach trawiennych dla pobudzenia wydzielania enzymów przewodu pokarmowego i poprawiania apetytu. W kuchni stosowany jest jako przyprawa do mięs,sałatek,zup.
Tymianek w starożytności używany był przez Egipcjan do balsamowania zwłok.A w Grecji i w Rzymie jako przyprawa,robiono z niego napoje i dodawano do kąpieli.W średniowieczu był amuletem ofiarowywanym przez damy, rycerzom na turniejach.Używano go do kąpieli leczniczych i wzmacniających.Obecnie napary i przetwory wykorzystywane są jako środek wykrztuśny.Używany jest w stanach zapalnych jamy ustnej i reumatyzmie. W kuchni może być stosowany do potraw mięsnych,zup i sosów.Usuwa przykry zapach ryb ,idealnie pasuje do czosnku,cebuli i pietruszki.
Składniki:
50 dag karkówki,
10 średnich ziemniaków,
sałata,
rozmaryn,
tymianek,
papryka słodka,
papryka słodka wędzona,
pieprz bałkański,
mały kieliszek wina czerwonego wytrawnego ,
olej ryżowy,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżeczka musztardy,
czosnek,
sól,
koperek,
2 łyżki dobrego masła,
Wykonanie:
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem bałkańskim, papryka słodką i słodką wędzoną.Rozmaryn i tymianek obieramy z gałązek, obtaczamy w nich karkówkę. Mięso przekładamy w rękaw do pieczenia ,wlewamy kieliszek wina i odrobinę oleju ryżowego ,szczelnie zwijamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok 1h 30 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Gdy będą miękkie, odcedzamy i ugniatamy z dwoma łyżkami dobrego masła i posiekanym koperkiem.
Sałatę płuczemy i suszymy. Delikatnie ja strzępimy palcami na małe kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ..sos zrobiony z 1 łyżki octu balsamicznego,3 łyżek oleju ryżowego,1 łyżeczki musztardy i odrobiny soli.Wszystko razem dokładnie i energicznie mieszamy ,aż powstanie jednolity dressing.Przelewamy do sałaty i mieszamy. Gdy mięso będzie gotowe ,kroimy na kawałki.Na talerz przekładamy, gniecione ziemniaki,mięso i sałatę. Dekorujemy świeżą gałązką tymianku.Gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz