wtorek, 29 kwietnia 2014

Chrupiące domowe ciasteczka z okienkiem

Pyszne, kruche i maślane ciasteczka, lubiane przez dzieci i dorosłych.  Bardzo prosty przepis, upieczesz raz tę wersję i nie będziesz miał chęci na sięganie tych sklepowych  ;)


  * liczba porcji: ok 40 sztuk
* czas przygotowanie: 25 minut
Składniki:
3 szklanki maki krupczatki,
kostka masła 250g,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12% ,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
tłuszcz do wysmarowania formy,
dżem porzeczkowy, wiśniowy,
 
 

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta siekamy.Gdy ciasto nabierze jednolitej,gładkiej konsystencji,zwijamy w folię i wkładamy na 2 h do lodówki.Wychłodzone,dzielimy na części,cienko rozwałkowujemy,wycinamy ciekawy kształt,Ja wycięłam foremką do babeczek, a w połowie z nich zrobiłam okienko, kieliszkiem. Okienka napełniamy dżemem - nie za dużo, żeby podczas pieczenia nie wypłynął. Układamy delikatnie na wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 200C przez ok 12-15 minut.Zrumienione zdejmujemy z blaszki łopatką,układamy na talerzu.Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.W blaszanym pudełku przechowują się doskonale nawet przez kilka tygodni.
 
 * oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie
 
 
Smacznego!!!


1 komentarz: