Pyszne, kruche i maślane ciasteczka, lubiane przez dzieci i dorosłych. Bardzo prosty przepis, upieczesz raz tę wersję i nie będziesz miał chęci na sięganie tych sklepowych ;)
* liczba porcji: ok 40 sztuk
* czas przygotowanie: 25 minut
Składniki:
3 szklanki maki krupczatki,
kostka masła 250g,
2 żółtka,
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 12% ,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
tłuszcz do wysmarowania formy,
dżem porzeczkowy, wiśniowy,
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta siekamy.Gdy ciasto nabierze
jednolitej,gładkiej konsystencji,zwijamy w folię i wkładamy na 2 h do
lodówki.Wychłodzone,dzielimy na części,cienko rozwałkowujemy,wycinamy
ciekawy kształt,Ja wycięłam foremką do babeczek, a w połowie z nich zrobiłam okienko, kieliszkiem. Okienka napełniamy dżemem - nie za dużo, żeby podczas pieczenia nie wypłynął. Układamy delikatnie na wysmarowanej i wyłożonej
papierem do pieczenia blaszce.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp
200C przez ok 12-15 minut.Zrumienione zdejmujemy z blaszki łopatką,układamy
na talerzu.Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.W blaszanym pudełku
przechowują się doskonale nawet przez kilka tygodni.
* oprócz czasu na wychłodzenie i pieczenie
Smacznego!!!
Mniam, z dżemem porzeczkowym muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń