Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne, marzenie kobiet ;)
Indyk jest uwielbiany przez dietetyków, którzy bardzo często polecają go swoim klientom. Jest doskonałym źródłem witaminy B,w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziemy również potaż, cynk, magnez, żelazo. Indyk mniej uczula, problem alergii dotyka wielu osób,dlatego tak jak królik to idealne rozwiązanie dla dzieci.
Przyrządza się je łatwo i szybko, można je smażyć, piec, dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie. Dobrze jest je zamrozić, i wtedy po upieczeniu staje się kruche i nieziemsko pyszne. Ja upiekłam udziec indyka w rękawie do pieczenia.Wszystkie płyny i aromaty zostały wewnątrz rękawa,a mięso pozostało soczyste i pełne smaku.
Składniki:
Mięso:
udziec z indyka
papryka słodka mielona
sól,pieprz
świeży ( tymianek, oregano, rozmaryn, cząber górski,ogrodowy,dałam dwa rodzaje ;] )
olej ryżowy
Gnocchi:
333g ziemniaków
100g mąki pszennej
1 małe jajko
sól,pieprz,
świeży tymianek do posypania
Buraczki:
5 buraków
sok z cytryny
sól,pieprz
cebula
Wykonanie:
Mięso: Udziec z indyka doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i posypujemy świeżymi ziołami. Dokładnie go nacieramy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie przekładamy do rękawa, dolewamy odrobinę oleju ryżowego,dobrze związujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1h30min w 200C.
Gnocchi: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, gdy będą miękkie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz,mąkę, jajko, wszystko dokładnie zagniatamy na gładkie i lepiące się ciasto. Czysty blat oprószamy mąką i formujemy długie wałeczki. Ostrym nożem kroimy je na małe kluseczki o długości 2 cm. Bierzemy widelec i każdą kluseczkę przyciskamy lekko do zębów, przesuwamy w dół po widelcu. Wodę zagotowujemy i solimy, wrzucamy gnocchi, gdy wypłyną jeszcze chwilę gotujemy i gotowe.
Buraczki: Obieramy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. W małym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę,niech się lekko zeszkli. Dodajemy buraczki, przesmażamy, doprawiamy do smaku solą,pieprzem, sokiem z cytryny i gotowe.
Wszystko przekładamy na talerz, posypujemy świeżym tymiankiem, podajemy z zimnym piwem ;)
Smacznego!!!
Mniam! Uwielbiam indyka :)
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowiepodkontrola.blogspot.com/
Pysznie kruche mięsko ;)
Usuń