piątek, 18 kwietnia 2014

Perfect Tomato and Mozzarella Spaghetti

Jedno z moich ulubionych makaronowych dań. Mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam mozzarelle i te małe czerwone,soczyste i jędrne pomidorki,do tego świeża bazylia,dobra oliwa, makaron,czosnek, chili i nic więcej do szczęścia nam nie potrzeba. Jest to bardzo szybkie danie,a doznania są nie do opisania.
Jak już wcześniej pisałam, uwielbiam Gennara Contaldo, mogę go oglądać i słuchać godzinami,niesamowicie gotuję i przy tym jest baaardzo zabawny. Taki makaron robię często,ale na kanale mojego mentora dojrzałam,że wrzuca dodatkowo mozzarelle i to jest baardzo dobry pomysł <3. 
Zachęcam was do wypróbowania tego przepisu, nie pożałujecie. 
Siła tkwi w prostocie ;)



Składniki:
1 opakowanie pomidorków koktajlowych ( najlepiej włoskich)
2 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
pól papryczki chili (możesz mniej)
dobra oliwa
listki bazylii
pół paczki makaronu spaghetti
sól,pieprz


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i chili, parę sekund podsmażamy, uważając żeby czosnek się nie przypalił, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki,potargane listki bazylii, doprawiamy solą,pieprzem, podlewamy 1/3 szkl. wody i dusimy na średnim ogniu,aż pomidory się lekko rozlecą. 


Makaron gotujemy al' dente.Gdy będzie gotowy przekładamy go do sosu z pomidorów,wszystko dokładnie mieszamy, jeśli jest taka potrzeba, dolewamy wodę w której gotował się makaron. Na koniec dodajemy porozrywaną mozzarelle i jeszcze raz mieszamy niech mozzarella się lekko rozpuści. Przekładamy na talerz,posypujemy listkami bazylii. Gotowe.



Bon Appetit!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz