poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wątróbka po żydowsku

W tych czasach, rzadko spotykamy połączenie takich smaków jak ostry, kwaśny czy też słodki, do tego korzenne przyprawy. Wszystkie te smaki zachowały się i to w kuchni żydowskiej.Żydzi byli hermetyczną społecznością,przez co mniej podatną na nowinki,jak chociażby potężnego wpływu kuchni francuskiej w XVIII w.
Kuchnia żydowska jak i staropolska uzyskiwała słodki smak dzięki stosowaniu cukru,miodu i owoców,ale owoce były dostępne tylko w sezonie,więc chętnie sięgano po owoce suszone. Inspiracje do tego dania zaczerpnęłam z mojego ulubionego programu
 "Okrasa łamie przepisy".

Składniki dla 2 osób:
12 wątróbek drobiowych,
1 łyżeczka miodu,
gałązka rozmarynu,
skórka z połowy cytryny,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
pieprz,
odrobina soli,
cebula,

Dressing:
szklanka piwa wiśniowego,
5 goździków,
3 nasiona kardamonu,
1 łyżeczka musztardy, 
mała szczypta soli,
1 łyżeczka miodu,
4 łyżki oliwy,

dodatkowo:
jabłka lub gruszki,


Wykonanie:
Marynowanie wątróbek: Wątróbki płuczemy i suszymy w ręczniku kuchennym.Przekładamy do naczynia,polewamy miodem,ścieramy skórkę z cytryny,rozmaryn obieramy z gałązki, czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy odrobinę cynamonu,pieprzu i soli, na koniec polewamy wszystko oliwą i dokładnie mieszamy.
Dressing: Wątróbki się marynują,my w tym czasie zrobimy sos. Piwo przelewamy do garnuszka,dodajemy goździki,kardamon i wszystko razem gotujemy na średnim ogniu,aż zostanie nam sama esencja,a alkohol odparuję. Gdy jest gotowa,przelewamy ją przez sitko do innego naczynia i chwile czekamy żeby przestygła. Po tym czasie,dodajemy do niej,miód,sól,musztardę i oliwę,cały czas miksując blenderem, do uzyskania puszystego sosu.


 Gdy zrobimy sos,możemy przystąpić do nadziewania wątróbek na patyczki
( jak na zdj. powyżej) na przemian z cebulą. Tak przygotowane szaszłyki,smażymy na patelni grillowej,albo na grillu, z obu stron,aż ładnie się przypieką. 


W tym samym czasie,przygotujmy jabłka. Kroimy je na ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i przypiekamy na patelni grillowej,na złoty kolor. Część owoców kroimy na cienkie plasterki i układamy na środku talerza. Gdy wątróbka będzie gotowa,przekładamy ją na plasterki jabłek,na niej układamy ciepłe z grillowane ćwiartki, całość polewamy dressingiem i dekorujemy świeżym rozmarynem. Gotowe i Pyszne!!!


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz