sobota, 5 kwietnia 2014

Pizza z tymiankiem

Jedną z najstarszych rodzajów pizzy jest Marinara,składająca się z pomidorów, oregano,czosnku,oliwy z oliwek oraz bazylii.Jej nazwa wywodzi się od żeglarzy  i ludzi morza,którzy jedli ją wracając z połowów.Prawdopodobnie,podobną potrawę do pizzy podawali już  starożytni Grecy.Były to płaskie chleby posmarowane jedynie oliwą,czosnkiem i posypane ziołami.Nazywane były przez nich plankuntos.Możliwe,że przejęli je jeszcze z kuchni babilońskiej. Z Grecji(500 p.n.e) rozpowszechniły się do starożytnego Rzymu.
Pizzaiolo to określenie osoby robiącej pizze :)

 Składniki na 1 cienką pizze:
250g mąki,
5 g soli,
5 g świeżych drożdży,
168ml letniej wody,
bułka tarta,

dodatkowo:
6 średnich pieczarek,
1 mała cebula,
1 mała zielona papryka,
ser żółty,
6 plasterków salami,
1 mały pomidor, 
parę gałązek świeżego tymianku,

Sos pomidorowy:
3 łyżki sosu pomidorowego,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
świeży tymianek,
 ząbek czosnku,
oliwa,

Sos czosnkowy:
natka pietruszki,
ząbek czosnku,
oliwa,


 Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól. Wodę mieszamy z drożdżami do rozpuszczenia i dodajemy do mąki.Wszystko razem zagniatamy,formujemy kulę i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto przez 6 minut i odstawiamy na 30, w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.Po tym czasie delikatnie rozciągamy ciasto i formujemy okrąg.


Sos pomidorowy:  Do sosu pomidorowego z kartonika dodajemy łyżeczkę oliwy i koncentratu.Doprawiamy solą,tymiankiem i wrzucamy zgnieciony ząbek czosnku.Chwilę dusimy,aż powstanie gęsty sos.


Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę,dodajemy oliwę i posiekana natkę pietruszki.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.


Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroimy na plasterki i dusimy żeby puściły nadmiar wody, cebule kroimy w cienkie krążki,paprykę w paski,z pomidora usuwamy miąższ, a resztę kroimy na paseczki.


 Na rozwałkowane ciasto nakładamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy,następnie ser żółty,pieczarki,cebulę,salami,paprykę i pomidory.Wszystko posypujemy obficie tymiankiem,można również dodać całe gałązki. Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220C przez ok 20 minut. Gotowa pizze podajemy z sosem czosnkowym i wytrawnym czerwonym winem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz