Zaczął się sezon na szparagi, więc nic innego mi nie pozostało, jak rozkoszować się ich walorami.
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Zawierają dużo witamin B,
C, K, soli mineralnych, żelaza, potasu, fosforu. Są także bogate w
kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub
planujących zajść w ciążę. Zalążki kwasu asparaginowego biorą udział w
metabolizmie tkanki nerwowej, a więc wpływają pozytywnie na pamięć i
koncentrację. Cenione są także jako środek kojący nerwy i
przeciwreumatyczny. Szparagi mają także właściwości oczyszczające i
moczopędne gdyż działają na nerki i wątrobę.
Składniki:
Ciasto 2 pizze:
500g mąki pszennej
10g soli
10g drożdży świeżych
325ml letniej wody
bułka tarta do podstypania
sos pomidorowy:
1/2 kartonika przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
ząbek czosnku
sól,pieprz
suszone zioła
dodatkowo:
pieczarki
żółty ser
2 małe pomidpory
pół kg białych szparagów
surowa polędwica
rukola
świeża bazylia
pół cebuli
ser feta Apetina
suszona bazylia
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do mąki dodajemy sól i rozpuszczone drożdże,wszystko dokładnie zagniatamy przez 8- 10 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto będzie klejące, nie martwcie się, delikatnie oprószcie mąka ręce, nie dodawaj mąki do ciasta, bo będzie zbyt twarde. Ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji i będzie samo odchodzić od dłoni,dlatego ważne jest aby długo je wyrabiać. Formujemy kulę i dostawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Sos pomidorowy: Przecier wlewamy do garnuszka , dodajemy oliwę, sól, pieprz, przyprawy, zgnieciony ząbek czosnku i doprowadzamy do wrzenia.
Dodatki: Białe szparagi obieramy od góry do dołu,żeby pozbyć się włókien,główek nie obieramy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni, żeby puściły nadmiar wody.
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Pomidora kroimy na paski, środek usuwamy.
Cebulę kroimy w paski.
Ser feta kroimy w kostkę, chyba że tak jak Ja, kupiliście ser Apetina z koszyczkiem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej posypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, okrężnymi ruchami go rozsmarowujemy. Następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy pieczarki, surową polędwicę cienko pokrojoną, pomidory, cebulę, podgotowane szparagi, ser feta, bazylię.
Pieczemy w 200C przez ok 15 minut. Gdy pizza się upiecze, kroimy na kawałki. Podajemy z rukolą i odrobinę polewamy oliwą. Gotowe. Jest przepyszna, 3 osoby potwierdziły, podobną jadłam w Karpaczu ;)
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz