Muffinki czekoladowe
Ciasto na muffiny:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 - 1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
125 g serka mascarpone
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
Wykonanie:
Nadzienie z kremowego serka:
serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem jaja
(żółtko można dodać do ciasta na muffiny, ale niekoniecznie). Włożyć do
zamrażarki na około 30 minut Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5
cm (mierzonymi po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na muffiny:
mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać.
Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej
oraz rum (likier lub ocet winny). Dodać ekstrakt z wanilii (jeśli go
używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia.
Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki
napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W
środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia
serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki
napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec
przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być
suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz