Souvlaki to fast food w najlepszym wydaniu i dowód na to, że szybkość przygotowania nie musi oznaczać gorszego smaku,czy jakości.
Popularna potrawa grecka, znana w licznych odmianach.
W wersji serwowanej w gastronomii, souvlaki składają się z kawałków mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka, ewentualnie owiniętych również w plasterki boczku , nadzianych na szpadkę, pieczonych na ruszcie. Podawane są tak samo, jak potrawa gyros, czyli na talerzu, albo w placku pita, z sosem tzatziki i warzywami. Jedliśmy w wersji na szpadce i w greckim chlebku Pita ,uwierzcie na słowo Niebo w gębie!
Brytyjczycy często myślą,że jedzenie kebabów jest niezdrową przyjemnością. Ale widziałam, z jakim staraniem i miłością przygotowywane są prawdziwe greckie kebaby,zapewniam,że nie ma powodu czuć się winnym. Kebaby z zimnym piwem to coś wspaniałego,właśnie w ten sposób ugościli nas Kreteńczycy z miejscowości Gazi.
Souvlaki na szpadkach,frytki,cytryna ,Mythos.
Taverna w górach (wycieczka Chania-Elafonisi-Falasarna)
Souvlaki na metalowych szpadach, które zostały ściągnięte przez kucharza. Były tak długie,że można by było zorganizować "walkę na sztabki" ,do tego przepyszne tzatziki które wszyscy znamy, i a'la tzatziki z grzybami,które jadłam pierwszy raz w życiu :P
Przecudowna Taverna z wielkimi ziołowymi donicami przed wejściem, prowadzona przez starsze małżeństwo w Agia Galini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz