Zielony sos który pochodzi z Genui we Włoszech,którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach .
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku.
Ja oczywiście ubóstwiam pesto z makaronem <3
Składniki:
1 ząbek czosnku
duży pęczek świeżej bazylii
garść orzeszków piniowych,jeśli nie posiadacie mogą być migdały
duża garść startego parmezanu
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Najpierw posiekaj czosnek, w moździerzu rozetrzyj czosnek razem z sola morską, dodaj orzeszki,
listki bazylii z częścią łodyżek dalej ucierając.Dodaj parmezan oliwę z oliwek aby rozrzedzić
całość.Jeśli uznasz, że należy dodać jeszcze trochę soli i pieprzu,
zrób to bez wahania.
Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz po prostu wszystkie składniki drobno posiekać.
Niektórzy dodają odrobinę soku z cytryny,ale Ja osobiście wolę bez cytrusa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz