środa, 29 stycznia 2014

Brownie Pudding

To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego, proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie Brownie.
Nawet jeżeli jest lekko niedopieczone, mąka absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są orzechy. Zazwyczaj lekko podpieczone i pokruszone przed dodaniem. Można również dorzucić rodzynki, na przykład namoczone w rumie, skórkę pomarańczową, kandyzowany imbir.
Klasyczne brownie to płaskie ciasto pokrojone na kwadraty. Ale można je także piec w okrągłej formie i podawać jako czekoladowy torcik lub przygotować czekoladowe babeczki albo drobne ciastka chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.Kiedy nie uda wam się ciasto, nie rozpaczajcie! Spójrzcie na nie świeżym okiem i oceńcie, czy przypadkiem nie jest to odkrywcza propozycja kulinarna.

 Przepis na Brownie Pudding pochodzi z programu Iny Garten, w swoim popularnym programie „Bosonoga Contessa”, odsłania tajemnice swojej kuchni i prezentuje różne techniki gotowania na przykładzie własnych, niezwykle eleganckich i prostych przepisów.

Składniki:
4 jaja,225g masła,
2 szklanki cukru
(dałam 1 1/2)
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki
1 laska wanilii
  1 łyżka likieru malinowego
lody
zmielone orzechy laskowe


Wykonanie:
Roztopić masło i wystudzić. W misce zmiksować jaja i cukier przez 5-7 minut  na średniej prędkości,musi powstać jasnożółty kolor. Tymczasem przesiej razem mąkę i kakao. Kiedy jaja i cukier są gotowe dodajemy ziarna z wanilii ,likier jeśli używasz,kakao i mąkę.Zmiksuj do połączenia składników. Powoli wlej schłodzone masło i dalej miksuj.
Wlej brownie do naczynia żaroodpornego,wcześniej wysmarowanego dobrze masłem i umieść go w drugim naczyniu z gorącą wodą,nalaną do połowy. Piec w 165C w kąpieli wodnej przez 1h.
Podawać z lodami posypanymi zmielonymi orzechami laskowymi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz