To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę
zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi
legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do
klasycznego ciasta czekoladowego, proszku do pieczenia. Niezrażona
porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało
amerykańskie Brownie.
Nawet jeżeli jest lekko niedopieczone, mąka absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są orzechy. Zazwyczaj lekko podpieczone i pokruszone przed dodaniem. Można również dorzucić rodzynki, na przykład namoczone w rumie, skórkę pomarańczową, kandyzowany imbir.
Nawet jeżeli jest lekko niedopieczone, mąka absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są orzechy. Zazwyczaj lekko podpieczone i pokruszone przed dodaniem. Można również dorzucić rodzynki, na przykład namoczone w rumie, skórkę pomarańczową, kandyzowany imbir.
Klasyczne brownie to płaskie ciasto
pokrojone na kwadraty. Ale można je także piec w okrągłej formie i
podawać jako czekoladowy torcik lub przygotować czekoladowe babeczki
albo drobne ciastka chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.Kiedy nie uda wam się ciasto, nie rozpaczajcie! Spójrzcie na nie
świeżym okiem i oceńcie, czy przypadkiem nie jest to odkrywcza
propozycja kulinarna.
Przepis na Brownie Pudding pochodzi z programu Iny Garten, w swoim popularnym programie „Bosonoga Contessa”, odsłania
tajemnice swojej kuchni i prezentuje różne techniki gotowania na
przykładzie własnych, niezwykle eleganckich i prostych przepisów.
Składniki:
4 jaja,225g masła,
2 szklanki cukru
(dałam 1 1/2)
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki
1 laska wanilii
1 łyżka likieru malinowego
lody
zmielone orzechy laskowe
Wykonanie:
Roztopić masło i wystudzić. W misce zmiksować jaja i cukier przez 5-7 minut na średniej prędkości,musi powstać jasnożółty kolor. Tymczasem przesiej razem mąkę i kakao. Kiedy jaja i cukier są gotowe dodajemy ziarna z wanilii ,likier jeśli używasz,kakao i mąkę.Zmiksuj do połączenia składników. Powoli wlej schłodzone masło i dalej miksuj.
Wlej brownie do naczynia żaroodpornego,wcześniej wysmarowanego dobrze masłem i umieść go w drugim naczyniu z gorącą wodą,nalaną do połowy. Piec w 165C w kąpieli wodnej przez 1h.
Podawać z lodami posypanymi zmielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz