wtorek, 28 stycznia 2014

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i boczkiem

Primo (pierwsze danie) we Włoszech, w zależności od regionu,składa się zazwyczaj z jednego z takich dań jak: makaron, risotto,gnocchi, polenta lub zupa.Świeży makaron można przygotować samemu w domu. Jednak ze względu na to, że czynność ta wymaga odrobiny pracy,Włosi wykonują ją w niedzielę i w czasie świąt.Większość Włochów posiada w swoich spiżarkach wybór suszonych makaronów, gotowych do przygotowania z nich szybkiego pierwszego dania lub kompletnego posiłku 
(wraz z sałatką). Niektóre sosy można przyrządzić, jednocześnie gotując makaron,chociaż wiele z nich,jak na przykład mięsny sos bolognese,wymaga dużo dłuższego przygotowania.
W dawnych czasach makaron jak i inne produkty podawane jako primi, bogate w węglowodany, były posiłkiem dla biedaków. Jedzono je bez dodatków, w dużych porcjach ,by wystarczyły na cały dzień. W dzisiejszych czasach porcje podawane w restauracjach sa malutkie i stanowią część większego posiłku. Wiele rzeczy uległo zmianie, Jedzenie biedoty stało się delikatesem!

Składniki:
1-2 ząbki czosnku
natka pietruszki ,bazylia
chili
2 duże garści pomidorków koktajlowych
boczek
oliwa z oliwek
ser twardy dojrzewający
spaghetti
przyprawy( oregano ,bazylia,tymianek) 

Wykonanie:
1.Najpierw przygotowujemy pomidory,myjemy i kroimy na ćwiartki lub na połówki w zależności od wielkości pomidorka.Pomidorki koktajlowe wybieram te najbardziej czerwone i duże(kraj pochodzenia:Italia), gdy pogniecie się w dłoniach gałązkę, powinna uwolnić niesamowity aromat(za każdym razem tak robię,wpadło mi to w nawyk :P ),a gdy przy tym zamkniemy oczy, poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzuć rozgnieciony wcześniej ząbek czosnku i papryczkę chili,pilnuj żeby nie spalić,oliwa ma przejść lekko aromatem czosnku i chili.Kiedy czosnek jest już lekko przypieczony możesz go wyrzucić albo zostawić na patelni. Ja osobiści go wyrzucam.Teraz wrzuć na patelnię pokrojony w cienkie paski boczek i podsmaż, aż do zrumienienia.



2.Następnie wrzuć pokrojone wcześniej pomidorki koktajlowe,powinny puścić sok i  zacząć się"dusić". Ciągle mieszaj ,aż się nie rozpadną,wtedy możesz dodać przyprawy.



 3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania.
 Nałóż makaron na talerz. Na środek makaronu nałóż pomidory, które teraz powinny mieć konsystencję sosu. Jeśli chcesz, możesz posypać potrawę żółtym serem, startym na tarce, natką pietruszki i bazylią.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz