środa, 10 września 2014

Pollo con cipolle e rosmarino - Patate arraganate ( Kurczak z cebulą i rozmarynem - Pieczone ziemniaki krojone w plastry z pomidorami, oregano i bazylią)

Przez ostatnie 30-40 lat warzywa ( i owoce) z południowych Włoch, gdzie okres wegetacji roślin jest dłuższy, zaczęto przewozić w nocy ciężarówkami z okolic Apulii, Kalabrii i Sycylii na północ kraju. Dzięki temu mieszkańcy północnych Włoch, zarówno ci pochodzący z południa, jak i żyjący na północy od pokoleń mogą cieszyć się ich smakiem. Włoskie warzywa nie są jedynie gotowane w wodzie i podawane, chcą zawsze wzbogacić ich smak, nawet jeśli dodajemy do nich, w zależności od smaku i rodzaju warzywa, tylko oliwę z oliwek, sok z cytryny, wino lub ocet balsamiczny. Zioła wzmacniają smak nawet najprostszych potraw.Warzywa można podsmażać na oliwie, z czosnkiem i chilli piec w piekarniku zapiekać z ziołami itp
Przepis ten to idealna propozycja na obiad w gronie rodzinnym. Po przygotowaniu i połączeniu składników zostawia się je do pieczenia w piekarniku. Kurczaka można zastąpić królikiem, lub innym lekkim mięsem. Ziemniaki są wspaniałym  uzupełnieniem mięs i ryb,  jeśli zwiększysz porcję składników, może zostać zaserwowane jako danie główne z dodatkiem sałatki.  
Arragante oznacza "z oregano" - aromat tego zioła wspaniale przenika przez ziemniaki i pomidory podczas pieczenia. Za każdym razem, gdy robię tę potrawę, cały dom wypełnia się cudownym aromatem oregano i bazylii, przenosząc nas z powrotem nad Morze Śródziemne.


Składniki:
2 udka z kurczaka
2 małe cebule
garść świeżego rozmarynu
sól drobna himalajska
papryka mielona słodka wędzona
6 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek 

 5 dużych ziemniaków pokrojone w cienkie plastry
suszone oregano
sól drobna himalajska 
pieprz mielony
duża garść liści bazylii
2 cebule czerwone pokrojone w plasterki
400 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
1 łyżka stołowa białego wina


Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Mięso: do naczynia żaroodpornego  włóż kawałki kurczaka. Posyp go solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną, skrop oliwą z oliwek, wymieszaj żeby kurczak dobrze pokrył się marynatą. Posyp świeżym rozmarynem, włóż połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną cebulę.


Ziemniaki: do żaroodpornego naczynia lub formy do pieczenia wlej 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek. 


 Ułóż warstwę ziemniaków, posyp odrobiną oregano, dopraw sola, pieprzem, a następnie posyp listkami bazylii. 


Następnie ułóż plastry cebuli i pomidory. Skrop oliwa z oliwek. Ponownie ułóż warstwę ziemniaków i powtarzaj opisane czynności, aż wykorzystasz wszystkie warzywa. Całość polej pozostała oliwą oraz białym winem.


 Naczynia przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 minut. Zdejmij folię, oddziel widelcem ziemniaki od dna naczynia, starając się nie połamać plasterków, a kurczaka polej sosem który powstał podczas pieczenia. 


 Piecz przez następne 20 minut, aż ziemniaki będą rumiane i gotowe, a kurczak będzie odchodził od kości. Możesz użyć termoobiegu. Podawaj od razu po przygotowaniu, dekorując je listkami bazylii.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz