czwartek, 4 września 2014

Frittata Al Basilico - Omlet z bazylią

W pełnym pośpiechu czasach cóż prostszego moglibyśmy przygotować na koniec szaleńczego dnia niż omlet? Jest to również najlepsze danie, gdy szafki świecą pustkami : jajka w domu zawsze się znajdą, a Włosi zazwyczaj maja w lodówce parmezan, a na balkonie bazylię. Frittata to dość popularne włoskie danie główne. Podawane jest najczęściej wieczorem, bo można przygotować szybko, łatwo i niedrogo, a jednocześnie jest bardzo pożywne.

  
Składniki dla 2 osób:
6 jajek
75 g parmezanu
pęczek liści bazylii podartych, kilka zachowaj do dekoracji
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy zoliwek


Wykonanie:
Jajka ubij w misce razem z parmezanem i rozdrobnionymi listkami bazylii. Dopraw do smaku sola i pieprzem. Oliwę rozgrzej na patelni na średnim ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż przez około 5 minut, aż spód się zrumieni. Przewróć omlet na druga stronę i smaż przez nastepne 3 minuty, aż ona także się zrumieni.


Zestaw z ognia, przekrój na pół i podawaj na gorąco lub na zimno, dekorując listkami bazylii oraz z dodatkiem zielonej sałatki.


Smacznego!!!

2 komentarze: