Miałam ochotę na wątróbkę z cebulką, a że najbardziej lubię ją jeść z pieczywem, postanowiłam zrobić sobie pysznego chrupiącego burgera z pysznym sosem musztardowym z odrobiną ziół.
Wątróbka drobiowa rozpływała się w ustach i była bardzo soczysta.
Do tego ogórek konserwowy lub kiszony, nie ma lepszego połączenia, kwaśny ogórek dobrze kontrastuję przy wątróbce.
Polecam to połączenie.
W prostocie siła :)
Składniki:
2 bułki
sałata
ogórek konserwowy
2 duże cebule
7 wątróbek drobiowych
mąka
sól,pieprz
masło
Sos:
3 płaskie łyżki majonezu
1 płaska łyżka musztardy
pieprz
1 łyżka posiekanego tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
Wykonanie:
Wątróbkę przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na maśle z obu stron. Dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości, jeśli jest potrzeba możemy podlać wodą.
Sos: majonez mieszamy z musztardą, pieprzem i ziołami. Wstawiamy do lodówki.
Bułki podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 120C.
Gotowe bułki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem musztardowym, kładziemy sałatę, wątróbkę, cebulkę, ogórek i polewamy naszym sosem. Przykrywamy drugą połówką i Gotowe.
Smacznego!!!
Domowy jest zdrowy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w kanapkowej akcji :) Zainspirujmy innych :)