Kuchnię włoską w
rejonie Neapolu rozsławili na świecie emigranci z Południa.To dzięki nim
pizza napolitana zdobyło sobie miano królowej jedzenia na wynos.
Wczesne odmiany pizzy to kawałki ciasta, z którego wypiekano placek i sprawdzano w ten sposób temperaturę w piekarniku. Nadziewanie i sprzedaż pizzy na wynos w XVIII i XIX w. było charakterystyczne dla kuchni CUCINA POVERA (kuchnia biednych).
Jedna z najstarszych pizzeri jest w Neapolu - Sorbillo, w której ludzie stoją w kolejce w okół budynku,
by
spróbować klasycznej margheritty. Istnieje taka różnorodność odmian
pizzy, z których wiele jest do niczego, że Włosi chcą tym autentycznym
nadać oznaczenie DOC
(Denominazione di Origine Controllara), jak w przypadku win...Wczesne odmiany pizzy to kawałki ciasta, z którego wypiekano placek i sprawdzano w ten sposób temperaturę w piekarniku. Nadziewanie i sprzedaż pizzy na wynos w XVIII i XIX w. było charakterystyczne dla kuchni CUCINA POVERA (kuchnia biednych).
Stopniowo pojawiały się nowe składniki nakładane na wierzch placka, a wśród nich pomidory.
Pizza stała sie popularną przekąską ( choć znalazła również wielu wrogów).
W 1889r. słynny neapolitański producent pizzy -Rafaelle Esposito - przygotował pizze
dla królowej Małgorzaty,
układając na niej składniki w kolorach włoskiej flagi - pomidory, bazylię i mozzarellę.
Pizza okazała się hitem,a w latach wzmożonej emigracji Włochów - 50. i 60. XX w.
zachwycił się nią cały świat.
Dzisiaj Włosi konsumują ponad 7 mln pizz dziennie.
Składniki:
na 2 pizze:
500g mąki
10g soli
10g świeżych drożdży
325ml letniej wody
bułka tarta do podsypania
Wierzch:
8 pomidorków koktajlowych
przecier pomidorowy
sól,pieprz
4 łyżki oliwy
25g parmezanu ,lub innego żółtego sera
kilka liści bazyli i suszone oregano
150g mozzarelli
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 250C. Mąkę i sól wsyp do dużej miski. W letniej wodzie rozpuść drożdże i stopniowo dodawaj do maki.Ugniataj przez ok 8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie umyj pomidorki i pokrój na ćwiartki. Do garnuszka wlej oliwę , dodaj zgnieciony ząbek czosnku, chwile podsmaż i dodaj pomidorki.
Duś aż pomidory zrobią się miekkie. Następnie dolej przecier pomidorowy, dopraw do smaku i zostaw na małym ogniu, niech sos troche odparuję.
Czysty blat oprósz mąką i rozłóż na nim ciasto, podziel na 2 części, rozciągając na kształt koła o średnicy 35-40cm. Postaraj się nie rozerwać ciasta. Brzegi zostaw grubsze.
Na każdym blacie rozprowadź pomidory - nie za dużo żeby ciasto nie namokło. Skrop oliwą, posyp serem żółtym, dodaj kilka listków bazylii, posyp oregano, możesz od razu dodać mozzarellę.
Włóż na rozgrzany kamień, za pomocą łopatki do pizzy i piecz ok 10 minut. Wyjmij, skrop oliwą i konsumuj od razu :) prosta w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko ;)
Buon Appetito!
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 250C. Mąkę i sól wsyp do dużej miski. W letniej wodzie rozpuść drożdże i stopniowo dodawaj do maki.Ugniataj przez ok 8 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie umyj pomidorki i pokrój na ćwiartki. Do garnuszka wlej oliwę , dodaj zgnieciony ząbek czosnku, chwile podsmaż i dodaj pomidorki.
Duś aż pomidory zrobią się miekkie. Następnie dolej przecier pomidorowy, dopraw do smaku i zostaw na małym ogniu, niech sos troche odparuję.
Czysty blat oprósz mąką i rozłóż na nim ciasto, podziel na 2 części, rozciągając na kształt koła o średnicy 35-40cm. Postaraj się nie rozerwać ciasta. Brzegi zostaw grubsze.
Na każdym blacie rozprowadź pomidory - nie za dużo żeby ciasto nie namokło. Skrop oliwą, posyp serem żółtym, dodaj kilka listków bazylii, posyp oregano, możesz od razu dodać mozzarellę.
Włóż na rozgrzany kamień, za pomocą łopatki do pizzy i piecz ok 10 minut. Wyjmij, skrop oliwą i konsumuj od razu :) prosta w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko ;)
Buon Appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz