wtorek, 23 września 2014

Jabłecznik pod bezą


W końcu mamy pyszne jabłka. Nie pozostało nic innego jak zbierać i piec pyszne szarlotki. Nie ma nic cudowniejszego niż zapach jabłek z cynamonem w tak zimny i ponury dzień. Do tego mała czarna i świat staje się lepszy :D
Zapraszam was do wypróbowania bardzo prostego i smacznego przepisu. Pamiętajcie jabłka muszą być kwaśne, najlepsze są te dzikie ;)


Składniki:
Ciasto:
300g mąki
2 całe jajka
60 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła

 Nadzienie:
1kg kwaśnych jabłek
cynamon
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2-3 łyżki cukru brązowego
 łyżka masła


Beza:


3 białka
80g cukru pudru



 Wykonanie:
  Mąkę,jajka,proszek do pieczenia,cukier i masło przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę.Zwijamy kulę w folie spożywczą i wkladamy ciasto na 30 minut do lodówki.
 Tortownice 24cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tatrą.
 Gotowe ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy, wylepiamy boki .Nakłuwamy widelcem.  Pieczemy w 190C  aż ciasto się delikatnie zrumieni ok 10 minut.
 
 
 
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w sporą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka , cukry i cynamon, mieszamy i dusimy do miękkości,aż wyparuję sok z jabłek.
Biała ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru, miksujemy, gdy cukier się rozpuści w pianie, możemy dodawać kolejne łyżki. 
Gdy ciasto jest lekko podpieczone możemy wyłożyć na nie uprażone jabłka i ubita na sztywno piane z białek. Z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175C przez 15 minut następnie zmniejszamy do 120 i pieczemy ok 20 minut.
 
 
 Smacznego!!!
 

1 komentarz:

  1. Z wielką chęcią skosztowałabym kawałek tego jabłecznika :)

    OdpowiedzUsuń