Dynia to hit wśród darów jesieni. Gdy pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, to znak że zbliża się koniec lata.Dynie to nie tylko symbol Halloween, to również bardzo zdrowe warzywo.
Rodzina dyniowatych obejmuje blisko tysiąc gatunków – oprócz dyni
należy do niej również patison, kabaczek, ogórek, arbuz, cukinia, melon.
W naszym kraju dominują dwa gatunki dyni – olbrzymia i zwyczajna,
rzadziej spotyka się piżmową (wyglądem i kolorem przypomina wielką
gruszkę). W dobrze zaopatrzonych sklepach ekologicznych można też dostać
dynię hokkaido, która jako jedyna ma jadalną skórkę.Dynia ma w składzie szereg witamin: A (wystarczy pół szklanki purée z
dyni, by pokryć na nią dzienne zapotrzebowanie), witaminy z grupy B
(m.in. B1, B2, B5, B6, B7, B9 – kwas foliowy), C, D, PP, E (ta ostatnia
zwana jest „witaminą młodości”). Zawiera duże ilości wapnia, fosforu,
potasu, magnezu. Inne cenne pierwiastki w tym warzywie to mangan, cynk,
miedź, selen.
Dynia to też bardzo dobre źródło karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zachowujemy zdrowie (chronią nas m.in. przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami) oraz urodę (nadają skórze ładny koloryt, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie). Karotenoidy obecne w dyni dobrze wpływają na wzrok i serce, wzmacniają też odporność. Cenne w dyni są ponadto kwasy organiczne i pektyny.Dynia ma również tę zaletę, że w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Pasuje do mięs, sałatek, zapiekanek. Z jej miąższu zrobimy placki, sok, chleb, zupę krem, farsz do pierogów. Bardzo smaczne są ciasta z jej dodatkiem, a także dynia marynowana czy podana w formie marmolady.
Dynia to też bardzo dobre źródło karotenoidów – naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki którym zachowujemy zdrowie (chronią nas m.in. przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami) oraz urodę (nadają skórze ładny koloryt, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie). Karotenoidy obecne w dyni dobrze wpływają na wzrok i serce, wzmacniają też odporność. Cenne w dyni są ponadto kwasy organiczne i pektyny.Dynia ma również tę zaletę, że w kuchni można ją wykorzystywać na wiele sposobów. Pasuje do mięs, sałatek, zapiekanek. Z jej miąższu zrobimy placki, sok, chleb, zupę krem, farsz do pierogów. Bardzo smaczne są ciasta z jej dodatkiem, a także dynia marynowana czy podana w formie marmolady.
Składniki:
2 duże kubki startej dyni
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
cukier waniliowy
1/2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka oleju
3 jaja
1/2 kubka rodzynek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem,następnie dodajemy olej . Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem cukrem waniliowym. Dodajemy do mokrych składników i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy dobrze odciśniętą i startą dynię na dużych oczkach. Rodzynki obtaczamy w mące, żeby nam nie opadły i dodajemy do masy.
Ciasto wykładamy do średniej blaszki wcześniej nasmarowanej i posypanej mąką.
Pieczemy w 180C przez 45 minut. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz