Po przejechaniu 40km rowerkami, nabraliśmy ochoty na pizze.Niestety w tym mieście nigdzie nie zje się dobrej pizzy, przynajmniej takiej jak my lubimy, na cienkim cieście :D więc znowu zrobiłam sobie sama O!
A że jestem w tym całkiem nie zła i lubię patrzeć jak mój partner wcina ją ze smakiem, robię ją bardzo często. Ciasto jest pyszne i bardzo fajnie się z nim pracuję. Sama przyjemność :)
Składniki:
250g mąki
5g soli
5g świeżych drożdży
168ml letniej wody
buła tarta do podsypania
Sos:
łyżka oliwy
sos pomidorowy
suszone oregano
ząbek czosnku
sól,pieprz
Dodatki:
pieczarki
żółty ser
7 plasterków szynki
oliwki
cebula
8 pomidorków koktajlowych
mozzarella
suszone oregano
rukola
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do mąki dodajemy sól, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto przez 8-10 minut, aż zacznie odchodzić samo od ręki. Jeśli mocno się klei, oprószamy mąką dłonie i zagniatamy dalej.Ciasto odstawiamy na 30minut do wyrośnięcia.
Sos: Oliwę wlewamy do garnuszka dodajemy sos pomidorowy zgnieciony zabek czosnku i przyprawy, zostawiamy na małym ogniu, niech odparuję.
Przez ten czas ścieramy ser na dużych oczkach, pieczarki kroimy i dusimy na patelni, niech puszczą wodę. Cebulę kroimy w piórka, pomidorki w ćwiartki, szynkę w paski.Oliwki zostawiamy w całości, a ser mozzarella kroimy w plastry. Rukolę płuczemy.
Gdy ciasto wyrosło, lekko rozciągamy dłońmi na okrąg. Następnie wałkujemy na spory placek. Blaszkę wysypujemy bułką tartą, kładziemy na niej placek. Smarujemy sosem pomidorowych, posypujemy żółtym serem, pieczarkami, szynką, cebulą, pomidorkami, oliwkami, wszystko doprawiamy suszonym oregano. Pieczemy w 220C przez ok 15 minut, pod koniec pieczenia, gdzieś 4 minuty przed, dodajemy ser mozzarella. Podajemy z rukolą lub bez rukoli. ;) Gotowe i obłędne :)
Bon Appetit!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz