We wcześniejszym poście, pisałam już o szparagach, to same zdrowie. Białe trzeba obrać, żeby pozbyć się włókien. Natomiast zielonych nie obieramy. Ma to duże znaczenie,
ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych: sód,
potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod,
karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy,
foliowy, szczawiowy.
100 g tego warzywa zawiera:
- 93,7 g wody
- 3,7 g węglowodanów
- 300 mg potasu
- 52 mg fosforu
- 26 mg wit. C
- 22 mg wapnia
- 18 mg magnezu
- 1,8 mg wit. E
Składniki:
500g zielonych szparagów,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki oleju ryżowego,
świeży cząber górski,
1 duży ziemniak,
świeże listki oregano,
2 kotlety schabowe,
sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
ser żółty,
łyżeczka dobrego masła,
Wykonanie:
Ziemniaka myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy lekko zgiąć końcówkę,szparagi wiedzą lepiej niż my ,gdzie mają się odłamać ;) Polewamy je olejem i cytryną, posypujemy solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, przez 3- 4 minuty. Mają być miękkie i jędrne.
Schabowe lekko tłuczemy, posypujemy solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Smażymy z obu stron,żeby się zrumieniły. Na jednej stronie schabowych, kładziemy po 2 plastry żółtego sera, przykrywamy pokrywką, niech ser się roztopi. Ugotowanego ziemniaka kroimy na pół, podajemy z łyżeczką dobrego masła. Szparagi posypujemy startym na małych oczkach żółtym serem. Wszystko dekorujemy listkami świeżego oregano. Gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz