niedziela, 4 maja 2014

Schab z zielonymi szparagami

We wcześniejszym poście, pisałam już o szparagach, to same zdrowie. Białe trzeba obrać, żeby pozbyć się włókien. Natomiast zielonych nie obieramy. Ma to duże znaczenie, ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej składników odżywczych: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
     
      100 g tego warzywa zawiera:
  • 93,7 g wody
  • 3,7 g węglowodanów
  • 300 mg potasu
  • 52 mg fosforu
  • 26 mg wit. C
  • 22 mg wapnia
  • 18 mg magnezu
  • 1,8 mg wit. E
 
Składniki:
500g zielonych szparagów,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki oleju ryżowego,
świeży cząber górski,
1 duży ziemniak,
świeże listki oregano,
2 kotlety schabowe,
sól,pieprz,czerwona słodka papryka,
ser żółty,
łyżeczka dobrego masła,


Wykonanie:
Ziemniaka myjemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Szparagi płuczemy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy lekko zgiąć końcówkę,szparagi wiedzą lepiej niż my ,gdzie mają się odłamać ;)  Polewamy je olejem i cytryną, posypujemy solą, pieprzem i posiekanym cząbrem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na patelni, przez 3- 4 minuty. Mają być miękkie i jędrne.



 Schabowe lekko tłuczemy, posypujemy solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Smażymy z obu stron,żeby się zrumieniły. Na jednej stronie schabowych, kładziemy po 2 plastry żółtego sera, przykrywamy pokrywką, niech ser się roztopi. Ugotowanego ziemniaka kroimy na pół, podajemy z łyżeczką dobrego masła. Szparagi posypujemy startym na małych oczkach żółtym serem. Wszystko dekorujemy listkami świeżego oregano. Gotowe.

 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz