piątek, 16 maja 2014

Fusilli ze szpinakiem i kurczakiem

Fusilli, Eliche, Tortiglioni, Spirali, rodzaj południowo włoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta semoliny. Wyglądem przypomina świderek ,i w ten sposób bywa nazywany w Polsce. Wywodzi się z Kampanii, nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile).
Szpinak - trudna historia
 "Jego historia jest burzliwa. Były zażyłe kontakty z pielęgniarkami i niejasne układy ze światem biznesu. Były znajomości z ikonami popkultury, wśród których miał wiernych orędowników. Były wielkie obietnice, w które uwierzył świat i równie wielkie rozczarowania, gdy wyszło na jaw, że to zwykły blef. A gdy wydawało się, że spadł na samo dno, los dał mu kolejną szansę. Skwapliwie z niej skorzystał. Dziś znów gości w sercach i na talerzach wielu fanów"
Zapraszam was do przeczytania ciekawego artykuły na temat trudnej historii szpinaku ;)

Składniki:
paczka makaronu fusilli
2 filety z kurczaka
sporo liści świeżego szpinaku ;)
ząbek czosnku
papryka słodka mielona
sól,pieprz
żółty ser
świeży tymianek
suszone oregano
olej rzepakowy

 
Wykonanie:
Fileta płuczemy i kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i tymiankiem. Smażymy na oleju rzepakowym do zrumienienia. Gdy mięso jest gotowe zdejmujemy z patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al' dente. 


 Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy całe liście szpinaku i smażymy do momentu, aż lekko zwiotczeją. Do szpinaku dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i usmażone wcześniej kawałki fileta. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem, posypujemy suszonym oregano, mieszamy. Podajemy z posypanym, startym na małych oczkach żółtym serem. Gotowe.  


Bon Appetit!!! 

2 komentarze: