Fusilli, Eliche, Tortiglioni, Spirali, rodzaj południowo włoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta semoliny. Wyglądem przypomina świderek ,i w ten sposób bywa nazywany w Polsce. Wywodzi się z Kampanii, nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej, które spiralka przypomina (włoski archaizm fusile).
Szpinak - trudna historia
"Jego historia jest burzliwa. Były zażyłe kontakty z pielęgniarkami i
niejasne układy ze światem biznesu. Były znajomości z ikonami
popkultury, wśród których miał wiernych orędowników. Były wielkie
obietnice, w które uwierzył świat i równie wielkie rozczarowania, gdy
wyszło na jaw, że to zwykły blef. A gdy wydawało się, że spadł na samo
dno, los dał mu kolejną szansę. Skwapliwie z niej skorzystał. Dziś znów
gości w sercach i na talerzach wielu fanów"
Zapraszam was do przeczytania ciekawego artykuły na temat trudnej historii szpinaku ;)
Składniki:
paczka makaronu fusilli
2 filety z kurczaka
sporo liści świeżego szpinaku ;)
ząbek czosnku
papryka słodka mielona
sól,pieprz
żółty ser
świeży tymianek
suszone oregano
olej rzepakowy
Wykonanie:
Fileta płuczemy i kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i tymiankiem. Smażymy na oleju rzepakowym do zrumienienia. Gdy mięso jest gotowe zdejmujemy z patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al' dente.
Szpinak płuczemy, odcinamy ogonki. Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy całe liście szpinaku i smażymy do momentu, aż lekko zwiotczeją. Do szpinaku dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i usmażone wcześniej kawałki fileta. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem, posypujemy suszonym oregano, mieszamy. Podajemy z posypanym, startym na małych oczkach żółtym serem. Gotowe.
Bon Appetit!!!
Szpinak i kurak to moje ulubione połączenie swego czasu:)
OdpowiedzUsuńu mnie też , szybki i smaczny ;)
Usuń