Polenta jest to włoska potrawa ludowa sporządzona pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogól z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej z dodatkiem różnych sosów. Ja nabrałam ochoty na smażoną polentę na słodko :) Pokrojoną na kawałki i podsmażoną na odrobinie masła.
"Pulmentum – tak nazywali danie starożytni Rzymianie. Nie znali
kukurydzy, więc jako główny składnik służyła pszenica. Rozgniecione
ziarna wymieszane z wodą wrzucano na rozgrzany w ogniu kamień i
wyrabiano placki. Choć znany był wówczas chleb, to właśnie pulmentum
było ulubionym daniem rzymskich legionów. Już wówczas przygotowywano je w
dwóch wersjach – rzadkiej papki oraz zgęstniałej masy, którą krojono na
kawałki. Polenta za czasów starożytnych była przede wszystkim daniem
biedoty. I tak pozostało na bardzo długo. Pierwszą rewolucją w składzie
potrawy było upowszechnienie gryki. To ona na długi czas zastąpiła
pszenicę. W takiej wersji polenta popularna jest do dziś w rejonie
Toskanii. To właśnie tam grykę przywieźli Saraceni. Odżywcze ziarno,
znane pod nazwą grano saraceno, ustąpiło dopiero przywiezionej z nowego
świata kukurydzy, z której szybko zaczęto wytwarzać mąkę. I tak w niemal
niezmienionej postaci polenta serwowana jest dziś. Kukurydziana polenta
może być intensywnie żółta lub jak wenecki specjał – biała. Znane, choć
mniej popularne, są również przepisy na polentę z bobu i ciecierzycy"Superdetoxme.
Polenta z kaszki kukurydzianej - wytwarzana jest z ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i
grubego grysiku. Choć nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością
witamin i minerałów, to jednak nie uczula i jest lekkostrawna. Ponadto nie zawiera glutenu, jest szczególnie polecana
małym dzieciom oraz alergikom. Ze względu na to, że wyróżnia ją nieco
wyższa niż w przypadku innych kasz ilość węglowodanów, będzie też dobrym
posiłkiem, w sytuacji, gdy zabraknie nam energii.
Przede wszystkim wyróżnia się spośród swych "kuzynek" najwyższą zawartością witaminy A. Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kaszkę kukurydzianą uważa się ponadto za bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to przede wszystkim nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość.
Przede wszystkim wyróżnia się spośród swych "kuzynek" najwyższą zawartością witaminy A. Chroni również nasz wzrok i prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku.
Kaszkę kukurydzianą uważa się ponadto za bogate źródło selenu. Pierwiastek ten to przede wszystkim nasz sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto jest on istotny dla funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość.
Składniki dla 2 osób:
120g kaszki kukurydzianej
300ml mleka,
300ml wody,
4 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego,
2 łyżki masła
jogurt bałkański
konfitura
Wykonanie:
Wodę i mleko zagotowujemy razem z cukrem. Następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy aż zgęstnieje ok 3 minut cały czas mieszając. Gotową kaszkę przelewamy na głęboki talerz i odstawiamy do ostygnięcia na cała noc. Na drugi dzień kroimy kaszkę na paski. Podsmażamy na maśle z obu stron. Podajemy z Jogurtem Bałkańskim i ulubionymi konfiturami. Gotowe.
(Przepisem zainspirowałam się ze strony Relish your meals.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz