piątek, 21 marca 2014

Sznycle po czesku

Sznycle panierowane pieprzem ziołowym.Niektórzy pomyśleliby, że to nie do zjedzenia,ale to nie jest pieprz czarny ,także nie obawiajcie się ;) Są przepyszne i szybkie w przygotowaniu. W przepisie powinien być jeszcze boczek i cebula,ale ja je pominęłam, są tylko dekoracją sznycli.Jeszcze jedno,pamiętajcie, piwo to podstawa do tego obiadu ;)

Składniki na 2 osoby:
4 schaboszczaki,
musztarda,
1-2 opakowania pieprzu ziołowego,
łyżka mąki pszennej,
smalec lub olej,
8 średnich ziemniaków,
pół paczki kapusty kiszonej ,
1 jabłko,
oliwa z oliwek,
sól,
szczypta cukru (dosłownie odrobina),
koperek,
PIWO,
 

 
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,na koniec posypujemy koperkiem. Kapustę kiszoną przekładamy do miseczki,ścieramy jabłko na dużych oczkach ,polewamy oliwą,przyprawiamy pieprzem i odrobiną cukru,ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba.Wszystko dokładnie mieszamy.Schabowe  kroimy na grube plastry,płuczemy i solimy. Pieprz ziołowy i mąkę mieszamy razem. Każdego sznycla smarujemy musztardą z obu stron i panierujemy w pieprzu ziołowym. Smażymy na rozgrzanym oleju. 
Przed wlaniem piwa,włóżcie kufle do zamrażarki,niech się oszronią i wtedy możemy przelewać.Piwo jest dłużej chłodniejsze ;) Pyszności!!



Dobrou chuť !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz