sobota, 1 marca 2014

Makaron szpinakowy z owocami morza

Przygotowanie świeżego makaronu nie jest trudne,jak może się wydawać.Zalecam zakup takiej maszynki do makaronu,która ułatwia pracę.

Składniki:
300g mąki,
3 jajka,
65g szpinaku,
owoce morze(kalmary,krewetki,omułki itp)
parmezan  lub inny dojrzewający ser,
pomidorki koktajlowe,
oliwa z oliwek,
cytryna,
sól morska,
zioła,


Wykonanie:
Mąkę wsypujemy na stolnice,robimy dziurkę i dodajemy 3 małe jajka i drobno posiekany mrożony szpinak.
Wszystko razem zagniatamy,powinno trwać to do momentu, kiedy uzyskacie ładną gładką konsystencję ,im dłużej tym lepiej ;) Robimy kule ,zawijamy ją w folię spożywczą  i odstawiamy na 20 minut, niech odpocznie.


Jeśli posiadacie maszynkę do makaronu macie ułatwioną pracę,jeśli nie, wałkujecie ciasto na cienkie placki,zwijacie makaron oprószony mąką kukurydzianą w rulon i tniecie makaron na paseczki.



Gotowy makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ,al dente.


Na patelnie rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy owoce morza,skrapiamy je cytryną,dodajemy sól morską i zioła.Chwilę smażymy, nie za długo.
Nakładamy na talerz ugotowany makaron,na to owoce morza,dekorujemy pomidorkami koktajlowymi,polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy parmezanem.


Smacznego ;)

1 komentarz: