niedziela, 2 marca 2014

Gruszki Piękna Helena

Deser powstał przez Auguste'a Escoffiera, i podany po raz pierwszy w 1865r. z okazji premiery operetki Offenbacha "La belle Helene". Deser powstał na cześć Heleny Trojańskiej,która w mitologi greckiej była królewną i królową Sparty.Uchodziła za córkę Tyndareosa ,króla Sparty, lub boga Zeusa, który pod postacią łabędzia zapłodnił Ledę, a Helena wykluła się z jaja.
 Deser jest bardzo prosty i smaczny.

Składniki:
2 gruszki,
4 łyżki cukry,
2 szklanki wody,
laska wanilii lub parę kropel ekstraktu waniliowego,
1 cytryna,
1 gorzka czekolada ,
1 łyżka masła,
50ml whisky,
płatki migdałowe,
lody waniliowe,


Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę,dodajemy cukier ,sok z cytryny i wanilię. Gotujemy syrop pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy całe gruszki, wcześniej obrane ze skórki ,pamiętając żeby zostawić ogonek dla dekoracji. Gruszki gotujemy w syropie przez ok 15 minut, w zależności jakie gruszki mamy , twarde czy miękkie. 


W tym czasie robimy płynną czekoladę.W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem na koniec dodając trochę whisky do smaku. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałowe.Wyjmujemy gruszki z syropu .Na talerz kładziemy gruszki ,chłodne owoce polewamy czekoladą(Ja nie mogłam się oprzeć i jadłam ciepłe ,dlatego czekolada troszkę spłynęła ;P )
Posypujemy płatkami migdałowymi i podajemy z lodami waniliowymi. 


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz