środa, 5 marca 2014

Pancakes

Są to amerykańskie naleśniki.W stanach Pancakes jadane są na śniadanie, i jest to nie co grubszy placek.Zawierają jajka,mąkę,środek spulchniający i u mnie maślankę.Podawane są z różnymi dodatkami: jagodami,truskawkami,bananami,jabłkami,kawałkami czekolady,sera.Można dodać substancje aromatyczne,takie jak cynamon,ekstrakt waniliowy.Pancakes można polać syropem klonowym,miodem,posypać cukrem pudrem, z dżemem lub bitą śmietaną itp.

Składniki:
1 i 1/2 mąki,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki miodu,
1/4 szklanka oleju,
1 i 1/2 szklanka maślanki,
2 małe jaja ( roztrzepane)
można dodać ekstrakt waniliowy,


Wykonanie:
Mąkę,sodę,proszek do pieczenia, miód,olej,maślankę,ekstrakt (jeśli używasz) wsyp do miski.Wymieszaj. Teraz dodaj jajka,wcześniej roztrzepane w oddzielnej misce.Wszystko razem dokładnie wymieszaj trzepaczką,niezbyt długo.


Ciasto na pancakes odstawić na 6 godzin. A najlepiej zrobić je wieczorem i odstawić na całą noc,wtedy ciasto będzie pulchniejsze,a na rano będzie gotowe ( właśnie tak zrobiłam).


Rano gotowe ciasto ,wymieszać i smażyć na oliwie,na średnim ogniu, z obu stron.Przewracamy je ,kiedy sie pojawią na wierzchu bąbelki.Usmażone pancakes polewamy syropem klonowym i jagodami.Tak jak napisałam wcześniej można użyć innych dodatków,jeśli tych nie posiadamy.


Enjoy your meal!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz