środa, 19 marca 2014

WATRUSZKI - Drożdżówki z białym serem

Popularna rosyjska i ukraińska potrawa.Słodkie okrągłe pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem z sera.Drożdżówki z lat dzieciństwa.

Składniki około 15 drożdżówek:
500g mąki pszennej,
21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych,
20g miodu,
2 jajka,
250g mleka,
pół łyżeczki soli,
75g miekkiego masła,

Składniki na mase serową:
pół szklanki cukru pudru(dałam mniej)
4 łyżki miekkiego masła,
1 żółtko,
1 łyżka cukru waniliowego,
400g serwa twarogowego,


Wykonanie:
Wymieszać mleko, miód i 2 jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami,miękkie masło,sól (ze świeżymi drożdżami wcześniej zrobić rozczyn). Wyrobić ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu,do podwojenia objętości. 


W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, ucierając dokładnie wszystkie składniki.Po tym czasie z ciasta formować bułeczki  około 70g masy. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dodatkowym rozbełtanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC .Ja piekłam w 200C,20 minut,nie wiem czy to zależy od piekarnika,ale teraz wiem ,że następnym razem będę piekła krócej ;)

 Smacznego!
przepis z Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz